Op 17 oktober vroegen de advocaten van MarcDutroux (62) de aanstelling van vijf psychiatrische experts om hem te onderzoeken, omwille van een mogelijk verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling. Advocaten Bruno Dayez en Nicolas Cohen willen dat de geestelijke toestand van hun cliënt wordt onderzocht. De experts moeten het risico inschatten dat Dutroux zou hervallen. Als de resultaten van de expertise dat zouden toelaten, kunnen de advocaten van Dutroux een verzoek indienen tot voorwaardelijke invrijheidstelling.

Vrij tegen 2021?

Een eerdere diagnose luidde dat Dutroux psychopathisch is. De advocaten hopen Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen. Marc Dutroux is veroordeeld in 22 juni 2004 tot levenslang en tot 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij ontvoerde zes meisjes - Julie, Mélissa, An, Eefje, Sabine en Laetitita - sloot hen op en misbruikte hen. Ook vermoordde hij Julie, Mélissa, An en Eefje. Op dit moment heeft Dutroux 23 jaar van zijn straf uitgezeten.

Netwerk

Marc Dutroux blijft erbij dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet gedaan heeft en gestraft is voor de misdrijven van anderen. Dat heeft zijn advocaat, meester Bruno Dayez, maandag verklaard na de uitspraak van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB). 'Zijn versie blijft die van het netwerk', zei Dayez.

Volgens Dayez heeft Dutroux wel degelijk berouw: 'Hij heeft zijn spijt uitgedrukt, over de feiten die hij toegeeft. Zijn versie is nog steeds niet degene die is vastgelegd in het arrest van het assisenhof. Ook de burgerlijke partijen blijven ervan overtuigd dat niet alles aan het licht is gekomen, vooral niet in verband met een mogelijk netwerk. Er zijn zaken waarvoor hij veroordeeld is, die hij altijd zal blijven ontkennen.'

'Ik vel geen oordeel over zijn versie, ik zeg niet dat hij de waarheid vertelt, ik luister alleen naar wat hij zegt', gaat de advocaat verder. 'En dat is niet wat in het assisenarrest staat. Het is niet onze bedoeling het proces te laten herzien maar hij blijft erbij dat er een netwerk bestond en dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet heeft gedaan, en gestraft is in de plaats van anderen.'

Vermoedens

Voor de rust van de families van de slachtoffers zou het goed zijn dat Dutroux op een dag de kans zou krijgen duidelijk te maken wat zijn waarheid is, aldus nog de advocaat: 'Hij betwist niet dat hij verantwoordelijk is voor de dood van die kinderen maar hij blijft bijvoorbeeld ontkennen dat hij Julie en Melissa ontvoerd heeft. Hij heeft daarover een aantal zaken gezegd die zijn waarheid zijn, maar daar is niet naar geluisterd.

In de brief aan vader Lejeune stonden een aantal zaken die belangrijk konden zijn, die zijn waarheid weergeven, maar die brief is met een misprijzend handgebaar van tafel geveegd.' Volgens zijn advocaat weet Dutroux zelf ook niet wie Julie en Melissa heeft ontvoerd, al zou hij wel een aantal vermoedens hebben die hij weliswaar niet hard kan maken.

Op 17 oktober vroegen de advocaten van MarcDutroux (62) de aanstelling van vijf psychiatrische experts om hem te onderzoeken, omwille van een mogelijk verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling. Advocaten Bruno Dayez en Nicolas Cohen willen dat de geestelijke toestand van hun cliënt wordt onderzocht. De experts moeten het risico inschatten dat Dutroux zou hervallen. Als de resultaten van de expertise dat zouden toelaten, kunnen de advocaten van Dutroux een verzoek indienen tot voorwaardelijke invrijheidstelling. Vrij tegen 2021?Een eerdere diagnose luidde dat Dutroux psychopathisch is. De advocaten hopen Dutroux tegen 2021 vrij te krijgen. Marc Dutroux is veroordeeld in 22 juni 2004 tot levenslang en tot 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij ontvoerde zes meisjes - Julie, Mélissa, An, Eefje, Sabine en Laetitita - sloot hen op en misbruikte hen. Ook vermoordde hij Julie, Mélissa, An en Eefje. Op dit moment heeft Dutroux 23 jaar van zijn straf uitgezeten.Netwerk Marc Dutroux blijft erbij dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet gedaan heeft en gestraft is voor de misdrijven van anderen. Dat heeft zijn advocaat, meester Bruno Dayez, maandag verklaard na de uitspraak van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB). 'Zijn versie blijft die van het netwerk', zei Dayez.Volgens Dayez heeft Dutroux wel degelijk berouw: 'Hij heeft zijn spijt uitgedrukt, over de feiten die hij toegeeft. Zijn versie is nog steeds niet degene die is vastgelegd in het arrest van het assisenhof. Ook de burgerlijke partijen blijven ervan overtuigd dat niet alles aan het licht is gekomen, vooral niet in verband met een mogelijk netwerk. Er zijn zaken waarvoor hij veroordeeld is, die hij altijd zal blijven ontkennen.' 'Ik vel geen oordeel over zijn versie, ik zeg niet dat hij de waarheid vertelt, ik luister alleen naar wat hij zegt', gaat de advocaat verder. 'En dat is niet wat in het assisenarrest staat. Het is niet onze bedoeling het proces te laten herzien maar hij blijft erbij dat er een netwerk bestond en dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet heeft gedaan, en gestraft is in de plaats van anderen.' VermoedensVoor de rust van de families van de slachtoffers zou het goed zijn dat Dutroux op een dag de kans zou krijgen duidelijk te maken wat zijn waarheid is, aldus nog de advocaat: 'Hij betwist niet dat hij verantwoordelijk is voor de dood van die kinderen maar hij blijft bijvoorbeeld ontkennen dat hij Julie en Melissa ontvoerd heeft. Hij heeft daarover een aantal zaken gezegd die zijn waarheid zijn, maar daar is niet naar geluisterd. In de brief aan vader Lejeune stonden een aantal zaken die belangrijk konden zijn, die zijn waarheid weergeven, maar die brief is met een misprijzend handgebaar van tafel geveegd.' Volgens zijn advocaat weet Dutroux zelf ook niet wie Julie en Melissa heeft ontvoerd, al zou hij wel een aantal vermoedens hebben die hij weliswaar niet hard kan maken.