Manager riskeert tot een jaar cel voor racistische uitlatingen

© iStock

De manager van een winkel van sportkledingketen JD Sports die verdacht wordt van racistische uitlatingen, is vrijdagochtend opgepakt en verhoord. Dat meldt het parket van Luik. De jonge vrouw riskeert tot een jaar cel en een boete.

De manager geeft de feiten toe, maar minimaliseert haar uitlatingen en zegt dat het om humor ging. Het parket geeft aan dat de toon die gebruikt werd, niets verandert aan de inbreuk.

De feiten speelden zich een tweetal weken geleden af in de winkel van JD Sports in Mediacité. Ze kwamen aan het licht na posts op sociale media. De personeelsleden van de winkel worden telkens aan het einde van de werkdag gefouilleerd om uit te maken dat ze niets gestolen hebben. Deze keer vroeg de manager aan haar personeel om zich op te delen in drie groepen: ‘arabes’ (Arabisch sprekend, red), ‘gwères’ (term uit de rapwereld voor Europeaan, red.) en ‘macaques’ (racistische term voor zwarten, red.). Op sociale media circuleren beelden van de manager. Sinds de publicatie van de video werden al zeker twee winkels van de keten geplunderd, een in Luik en een in Brussel. Het parket van Luik beklemtoont dat oproepen tot geweld eveneens strafbaar is.

De manager is door het bedrijf aan de kant gezet.

Partner Content