De Belgische medewerker van Artsen zonder Grenzen die donderdag in quarantaine werd geplaatst heeft geen ebola. Dat heeft een bloedtest in Hamburg aangetoond. "We zijn zo goed als zeker, maar om helemaal zeker te zijn wordt er maandag nog een tweede test uitgevoerd", zegt Sven Heyndrickx van de FOD Volksgezondheid. De man was het eerste echte risicogeval in ons land.

Donderdagmiddag was de medewerker een opleiding voor Artsen Zonder Grenzen aan het geven in Thurn & Taxis in Brussel toen hij plots onwel werd. Omdat hij pas teruggekeerd was uit een risicogebied, werd hij in allerijl naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis overgebracht. De man voldeed aan de drie voorwaarden van de categorie met hoog risico: hij kwam terug uit één van de getroffen landen, is plaatse in contact gekomen met de ziekte en heeft koorts.

Het tweede bloedstaal wordt maandag afgenomen. Volgens Heyndrickx zal het resultaat van de tweede test dinsdag in de loop van de dag bekend moeten zijn. Vorige week werd in Oostende al een 13-jarige Guinees in quarantaine geplaatst, maar de jongen bleek malaria te hebben. (Belga/AVE)

De Belgische medewerker van Artsen zonder Grenzen die donderdag in quarantaine werd geplaatst heeft geen ebola. Dat heeft een bloedtest in Hamburg aangetoond. "We zijn zo goed als zeker, maar om helemaal zeker te zijn wordt er maandag nog een tweede test uitgevoerd", zegt Sven Heyndrickx van de FOD Volksgezondheid. De man was het eerste echte risicogeval in ons land.Donderdagmiddag was de medewerker een opleiding voor Artsen Zonder Grenzen aan het geven in Thurn & Taxis in Brussel toen hij plots onwel werd. Omdat hij pas teruggekeerd was uit een risicogebied, werd hij in allerijl naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis overgebracht. De man voldeed aan de drie voorwaarden van de categorie met hoog risico: hij kwam terug uit één van de getroffen landen, is plaatse in contact gekomen met de ziekte en heeft koorts. Het tweede bloedstaal wordt maandag afgenomen. Volgens Heyndrickx zal het resultaat van de tweede test dinsdag in de loop van de dag bekend moeten zijn. Vorige week werd in Oostende al een 13-jarige Guinees in quarantaine geplaatst, maar de jongen bleek malaria te hebben. (Belga/AVE)