FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft woensdag in La Libre Belgique de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois om de drie burgemeesters van de Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem en de oproep om andere kandidaten te benoemen vergeleken met "praktijken van de Duitse bezetting".

"Waar gaan we naartoe? Dit zijn - en ik durf een sterke uitdrukking gebruiken - praktijken die de Duitse bezetting waardig zijn. Het is zoals men tijdens de bezetting burgemeesters benoemt omdat ze de bondgenoten zijn van de bezetter! Dat is een sterke vergelijking maar het is blijkbaar de geestestoestand van de N-VA ... En dat is ondraaglijk. Als de verkozenen het Vlaamse gezag niet behagen, moeten ze verwijderd worden...", stelt Olivier Maingain.

"Bijzonder kwetsend"

CD&V-vicepremier Steven Vanackere vindt de vergelijking die de FDF-voorzitter maakt "bijzonder kwetsend" en een belediging voor het hele Vlaamse volk.

Hij verwacht van MR-voorzitter Didier Reynders dat hij zich van de uitspraken distantieert. Volgens Vanackere moet de MR nadenken over zijn partner. De Vlaamse regering heeft steeds gezegd dat er geen reden was voor de benoeming van de burgemeesters als er geen nieuwe elementen waren. Maingain had dus geen enkele reden om zo te reageren, luidde het nog.

Al 30 jaar

Open Vld-vicepremier Guy Vanhengel verkiest ook dat Reynders zich distantieert. Vanhengel vond de uitspraken van Maingain "er heel ver over", maar de verklaringen liggen volgens hem in de traditie van het FDF: "Al dertig jaar geleden vergeleken ze Vlaanderen met de Duitse bezetter".

Het zou goed zijn dat de leden van de regering zouden beslissen dat er grenzen zijn, en Maingain heeft die grenzen duidelijk overschreden, aldus de Open Vld'er.

Didier Reynders weigerde commentaar over de uitspraken Maingain en wees enkel op de "zeer slechte en gevaarlijke" beslissing van Geert Bourgeois.

Ook zijn CDH-collega Joëlle Milquet had het enkel over de beslissing van Geert Bourgeois dat "geen teken van communautaire vrede" is.

FDF-voorzitter Olivier Maingain heeft woensdag in La Libre Belgique de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois om de drie burgemeesters van de Kraainem, Linkebeek en Wezembeek-Oppem en de oproep om andere kandidaten te benoemen vergeleken met "praktijken van de Duitse bezetting". "Waar gaan we naartoe? Dit zijn - en ik durf een sterke uitdrukking gebruiken - praktijken die de Duitse bezetting waardig zijn. Het is zoals men tijdens de bezetting burgemeesters benoemt omdat ze de bondgenoten zijn van de bezetter! Dat is een sterke vergelijking maar het is blijkbaar de geestestoestand van de N-VA ... En dat is ondraaglijk. Als de verkozenen het Vlaamse gezag niet behagen, moeten ze verwijderd worden...", stelt Olivier Maingain. "Bijzonder kwetsend"CD&V-vicepremier Steven Vanackere vindt de vergelijking die de FDF-voorzitter maakt "bijzonder kwetsend" en een belediging voor het hele Vlaamse volk. Hij verwacht van MR-voorzitter Didier Reynders dat hij zich van de uitspraken distantieert. Volgens Vanackere moet de MR nadenken over zijn partner. De Vlaamse regering heeft steeds gezegd dat er geen reden was voor de benoeming van de burgemeesters als er geen nieuwe elementen waren. Maingain had dus geen enkele reden om zo te reageren, luidde het nog. Al 30 jaar Open Vld-vicepremier Guy Vanhengel verkiest ook dat Reynders zich distantieert. Vanhengel vond de uitspraken van Maingain "er heel ver over", maar de verklaringen liggen volgens hem in de traditie van het FDF: "Al dertig jaar geleden vergeleken ze Vlaanderen met de Duitse bezetter". Het zou goed zijn dat de leden van de regering zouden beslissen dat er grenzen zijn, en Maingain heeft die grenzen duidelijk overschreden, aldus de Open Vld'er. Didier Reynders weigerde commentaar over de uitspraken Maingain en wees enkel op de "zeer slechte en gevaarlijke" beslissing van Geert Bourgeois. Ook zijn CDH-collega Joëlle Milquet had het enkel over de beslissing van Geert Bourgeois dat "geen teken van communautaire vrede" is.