FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt dat de Brusselse Open VLD en CD&V los van hun partijtop moeten kunnen kiezen voor een "Brusselse logica", in plaats van een keuze genomen met N-VA in het achterhoofd. Dat zei hij op de RTBF-radio.

"We gaan geduldig afwachten of de rede misschien terugkeert aan Nederlandstalige kant", aldus Maingain. "Afwachten of de Nederlandstalige partijen in Brussel de keuze maken tussen een Brusselse logica, dan wel zich finaal en verlamd door de N-VA de wet laten spellen in Brussel."

Volgens Maingain is de keuze van PS, CDH en FDF voor mekaar "een manier om te zeggen dat het niet vanuit het Antwerpse stadhuis is dat de meerderheden gevormd worden voor Namen of Brussel".

Niettemin vindt de FDF'er de dubbele meerderheid in Brussel, waarbij de Nederlandstalige en de Franstalige coalities afzonderlijk gevormd worden, "een slechte zaak". "Maar het is de wet" en die kan enkel aangepast worden op federaal niveau, aldus Maingain.

MR

Eerder sloot MR-voorzitter Charles Michel niet uit dat zijn partij alsnog tot een federale regering toetreedt, ondanks de "onontwarbare federale situatie en de blokkering in Brussel". Op de RTBF-radio herinnerde hij er aan dat zijn partij er drie jaar geleden ook in slaagde "het land te stabiliseren en uit de crisis te halen".

"Ik heb persoonlijk mijn capaciteiten getoond om de belangen van mijn partij op korte termijn aan de kant te schuiven om het land uit de crisis te helpen", zo verwees Michel naar de situatie begin 2011, toen de MR opnieuw tot de federale onderhandelingen toetrad nadat de gesprekken tussen N-VA en PS blokkeerden.

Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx verzekert CD&V en Open Vld dat van communautair gemorrel geen sprake zal zijn in een Brussels regeerakkoord met het FDF. De zesde staatshervorming noch de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging zal in vraag gesteld worden, verzekerde ze op de RTBF-radio. FDF'er Bernard Clerfayt gelooft alvast dat het nog goed komt, zo klonk het intussen bij de VRT.

Onkelinx biedt garanties voor CD&V en Open VLD

Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx verzekert CD&V en Open VLD dat van communautair gemorrel geen sprake zal zijn in een Brussels regeerakkoord met het FDF. De zesde staatshervorming noch de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging zal in vraag gesteld worden, verzekerde ze op de RTBF-radio. FDF'er Bernard Clerfayt gelooft alvast dat het nog goed komt, zo klonk het intussen bij de VRT. (Belga/AVE)

FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt dat de Brusselse Open VLD en CD&V los van hun partijtop moeten kunnen kiezen voor een "Brusselse logica", in plaats van een keuze genomen met N-VA in het achterhoofd. Dat zei hij op de RTBF-radio."We gaan geduldig afwachten of de rede misschien terugkeert aan Nederlandstalige kant", aldus Maingain. "Afwachten of de Nederlandstalige partijen in Brussel de keuze maken tussen een Brusselse logica, dan wel zich finaal en verlamd door de N-VA de wet laten spellen in Brussel." Volgens Maingain is de keuze van PS, CDH en FDF voor mekaar "een manier om te zeggen dat het niet vanuit het Antwerpse stadhuis is dat de meerderheden gevormd worden voor Namen of Brussel". Niettemin vindt de FDF'er de dubbele meerderheid in Brussel, waarbij de Nederlandstalige en de Franstalige coalities afzonderlijk gevormd worden, "een slechte zaak". "Maar het is de wet" en die kan enkel aangepast worden op federaal niveau, aldus Maingain. MR Eerder sloot MR-voorzitter Charles Michel niet uit dat zijn partij alsnog tot een federale regering toetreedt, ondanks de "onontwarbare federale situatie en de blokkering in Brussel". Op de RTBF-radio herinnerde hij er aan dat zijn partij er drie jaar geleden ook in slaagde "het land te stabiliseren en uit de crisis te halen"."Ik heb persoonlijk mijn capaciteiten getoond om de belangen van mijn partij op korte termijn aan de kant te schuiven om het land uit de crisis te helpen", zo verwees Michel naar de situatie begin 2011, toen de MR opnieuw tot de federale onderhandelingen toetrad nadat de gesprekken tussen N-VA en PS blokkeerden. Brussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx verzekert CD&V en Open Vld dat van communautair gemorrel geen sprake zal zijn in een Brussels regeerakkoord met het FDF. De zesde staatshervorming noch de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging zal in vraag gesteld worden, verzekerde ze op de RTBF-radio. FDF'er Bernard Clerfayt gelooft alvast dat het nog goed komt, zo klonk het intussen bij de VRT.Onkelinx biedt garanties voor CD&V en Open VLDBrussels PS-kopstuk Laurette Onkelinx verzekert CD&V en Open VLD dat van communautair gemorrel geen sprake zal zijn in een Brussels regeerakkoord met het FDF. De zesde staatshervorming noch de gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging zal in vraag gesteld worden, verzekerde ze op de RTBF-radio. FDF'er Bernard Clerfayt gelooft alvast dat het nog goed komt, zo klonk het intussen bij de VRT. (Belga/AVE)