Mahdi: ‘Beslissing over opschorten van uitzetting Afghanen ligt bij CGVS’

Sammy Mahdi (CD&V), staatssecretaris voor Asiel en Migratie. © belga

Als het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) morgen beslist dat de situatie in heel Afghanistan te onveilig is, of dat beslissingen opgeschort moeten worden, dan zullen we dat volgen. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op Twitter, nadat bekendraakte dat Nederland het komende halfjaar geen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers gedwongen gaat uitzetten naar Afghanistan.

Het rommelt al enkele dagen over de brief die Mahdi, samen met vijf andere ministers van Migratie, stuurde naar de Europese Commissie. In die brief pleiten ze voor het behoud van de optie tot gedwongen terugkeer. Niet alleen België, maar ook de Nederlandse, Duitse, Deense, Griekse en Oostenrijkse bevoegde autoriteiten zetten hun handtekening onder het document.

Nederland besliste woensdag echter dat het het komende halfjaar geen uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers gedwongen uitzet naar Afghanistan.Volgens de Nederlandse staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol is de situatie in het Centraal-Aziatische land door de opmars van de taliban te zeer verslechterd voor uitzettingen. Ook de Duitse regering nam niet veel later een gelijkaardige beslissing.

Die beslissing komt in België toe aan het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), zegt staatssecretaris Sammy Mahdi. ‘Het verschil tussen België en Nederland is dat de beslissing CGVS over internationale bescherming in alle onafhankelijkheid gebeurt. In Nederland valt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) onder politiek bestuur’, reageert de staatssecretaris op Twitter. ‘Ik vertrouw liever de onafhankelijke dienst CGVS, dan dat beslissingen in een nieuwe regering met partij X of Y aan de macht bepalen wie internationale bescherming hoort te krijgen’, voegt Mahdi er aan toe. ‘Wat niet betekent dat we op basis van dagelijkse opvolging door CGVS morgen niet anders kunnen beslissen. Indien CGVS morgen beslist dat de situatie in heel Afghanistan te onveilig is, of dat beslissingen opgeschort moeten worden, dan zullen we dat volgen. Altijd.’

Mahdi wijst er ook op dat vorig jaar slechts 5 Afghanen gedwongen zijn teruggestuurd en velen een erkenning kregen. De Nederlandse beslissing betekent ook dat velen die normaal erkend zouden worden, nu 6 maanden extra moeten wachten, aldus Mahdi. ‘Wat ‘wijs’ klinkt, heeft soms grote implicaties.’ ‘Afghanen staan al jaren helemaal bovenaan in asielcijfers. We bieden vandaag al vaak bescherming aan mensen in nood, zeker ook uit Afghanistan. Dat zal ook zo blijven. Gelukkig maar’, aldus nog de staatssecretaris.

Partner Content