PS-voorzitter Paul Magnette heeft de andere partijen opgeroepen om van de verlaging van de btw op elektriciteit geen obsessie te maken. "Ik wil niet dat men van deze maatregel een soort totem maakt en dat de ene zegt: dit is een mirakeloplossing en de andere: ik wil dat niet", zo verklaarde hij zondag op de RTBF.

In de debatprogramma's richtten de partijvoorzitters zondag de blik op het overlegcomité van 6 november. Daar worden bijkomende maatregelen verwacht om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven te versterken. De werkgevers, maar ook sommige ministers, stellen immers vast dat de huidige relancemaatregelen niet volstaan. Zo raakte de

federale regering het niet eens over het voorstel van sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte voor een btw-verlaging op elektriciteit.

"Er was discussie over deze maatregel, maar belangrijker is dat er een consensus bestaat over de noodzaak van een relancebeleid", verklaarde Magnette. De PS-voorzitter waarschuwde de andere partijen voor de verleiding om van de lagere btw op elektriciteit een fetisj te maken en merkte op dat de Franstalige socialisten nog andere ideeën hebben om de koopkracht en de tewerkstelling te ondersteunen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft zich intussen vragen stellen. "Mag het van Europa? De ene keer heeft Vande Lanotte zelf gezegd dat het niet kan, nu weer wel. Blijft de begroting op koers? Een aantal jaar geleden zei (MR-vicepremier Didier, nvdr) Reynders dat de btw-maatregel veel geld gaat kosten. Vandaag zegt hij: dat hoeft niet veel

geld te kosten. Vooraleer er beslissingen worden genomen, moeten we toch even goed kijken: waar gaat het hier precies over?"

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback blijft alvast overtuigd dat de btw-verlaging een goede maatregel is, die de loonlasten verlaagt zonder de gezinnen te treffen. "Ik ben er zeker van dat, op basis van de cijfers, er niemand tegen kan zijn". Ook de MR blijft de maatregel volop verdedigen in de aanloop naar 6 november. "In België moet je vasthoudend zijn. Het is niet omdat het de eerste keer niet gelukt is, dat het niet zal lukken", zo maakte Charles Michel zich sterk op RTL. Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verdedigde het voorstel opnieuw.

Hoe dan ook, elke partijvoorzitter beaamde dat er meer moet gebeuren om een relancebeleid te schragen en de competitiviteit te versterken. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters ijverde in het VTM Nieuws nogmaals voor "een concurrentiepact die naam waardig". De som van wat de Vlaamse en federale regering tot dusver vrijgemaakt hebben, is "onvoldoende om een krachtig signaal te geven". Komt het niet tot een pact met de federale regering, dan zal Vlaanderen het beschikbare geld zelf invullen vanuit de eigen bevoegdheden, "maar dat biedt onvoldoende antwoord op de uitdagingen", besloot Peeters.

PS-voorzitter Paul Magnette heeft de andere partijen opgeroepen om van de verlaging van de btw op elektriciteit geen obsessie te maken. "Ik wil niet dat men van deze maatregel een soort totem maakt en dat de ene zegt: dit is een mirakeloplossing en de andere: ik wil dat niet", zo verklaarde hij zondag op de RTBF.In de debatprogramma's richtten de partijvoorzitters zondag de blik op het overlegcomité van 6 november. Daar worden bijkomende maatregelen verwacht om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven te versterken. De werkgevers, maar ook sommige ministers, stellen immers vast dat de huidige relancemaatregelen niet volstaan. Zo raakte de federale regering het niet eens over het voorstel van sp.a-vicepremier Johan Vande Lanotte voor een btw-verlaging op elektriciteit. "Er was discussie over deze maatregel, maar belangrijker is dat er een consensus bestaat over de noodzaak van een relancebeleid", verklaarde Magnette. De PS-voorzitter waarschuwde de andere partijen voor de verleiding om van de lagere btw op elektriciteit een fetisj te maken en merkte op dat de Franstalige socialisten nog andere ideeën hebben om de koopkracht en de tewerkstelling te ondersteunen. CD&V-voorzitter Wouter Beke blijft zich intussen vragen stellen. "Mag het van Europa? De ene keer heeft Vande Lanotte zelf gezegd dat het niet kan, nu weer wel. Blijft de begroting op koers? Een aantal jaar geleden zei (MR-vicepremier Didier, nvdr) Reynders dat de btw-maatregel veel geld gaat kosten. Vandaag zegt hij: dat hoeft niet veel geld te kosten. Vooraleer er beslissingen worden genomen, moeten we toch even goed kijken: waar gaat het hier precies over?" Sp.a-voorzitter Bruno Tobback blijft alvast overtuigd dat de btw-verlaging een goede maatregel is, die de loonlasten verlaagt zonder de gezinnen te treffen. "Ik ben er zeker van dat, op basis van de cijfers, er niemand tegen kan zijn". Ook de MR blijft de maatregel volop verdedigen in de aanloop naar 6 november. "In België moet je vasthoudend zijn. Het is niet omdat het de eerste keer niet gelukt is, dat het niet zal lukken", zo maakte Charles Michel zich sterk op RTL. Ook Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten verdedigde het voorstel opnieuw. Hoe dan ook, elke partijvoorzitter beaamde dat er meer moet gebeuren om een relancebeleid te schragen en de competitiviteit te versterken. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters ijverde in het VTM Nieuws nogmaals voor "een concurrentiepact die naam waardig". De som van wat de Vlaamse en federale regering tot dusver vrijgemaakt hebben, is "onvoldoende om een krachtig signaal te geven". Komt het niet tot een pact met de federale regering, dan zal Vlaanderen het beschikbare geld zelf invullen vanuit de eigen bevoegdheden, "maar dat biedt onvoldoende antwoord op de uitdagingen", besloot Peeters.