De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft in een gesprek met premier Charles Michel bevestigd dat Europa uiterlijk maandagavond van ons land wil weten of het handelsverdrag met Canada groen licht krijgt.

Aanvankelijk werd een bijeenkomst gepland op donderdag 27 oktober, maar de EU voert de druk op ons land op om snel werk te maken van de ondertekening van dat verdrag. Nieuwe deadline: maandagavond 24 oktober. Uiterlijk morgenavond dus wil Tusk vernemen of België al dan niet instemt met het CETA-verdrag. Gebeurt dat niet, dan kan de ondertekening niet plaatsvinden.

Waals minister-president Paul Magnette is zondag niet te spreken over een dergelijk ultimatum, dat hij als 'niet democratisch' omschrijft. Hij herhaalt dat hij zich niet wil laten vastrijden binnen een bepaald tijdskader.

Maandagnamiddag organiseert premier Michel een vergadering van het Overlegcomité tussen de verschillende overheden van ons land. De laatste documenten van de Europese Commissie zijn nu ter beschikking gesteld van alle regio's, zodat de deelregeringen in staat moeten zijn om tegen maandag een antwoord te geven.

Magnette had zaterdag al laten verstaan dat hij de documenten afzonderlijk wilde bespreken binnen het Waals Parlement. De PS'er zat zaterdagvoormiddag om de tafel met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, om een uitweg te vinden uit de CETA-impasse. Eerder op de dag had Schulz ook de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland ontboden. Freeland liet duidelijk verstaan dat de bal in het kamp van Europa ligt. Magnette vroeg meer tijd.

Maar rekening houdend met de deadline die de EU België oplegt, rest er Magnette niet veel tijd. De EU wil het handelsverdrag met Canada graag op donderdag 27 oktober ondertekend zien.

De Waalse minister-president kreeg zondag in de Zevende Dag van Europees Commissaris Marianne Thyssen alvast een duidelijke boodschap mee. "De bal ligt nu in het kamp van Wallonië. Ik hoop dat het een kwestie van enkele dagen is". Thyssen deed die uitspraak evenwel nog voor bekendraakte dat de Europese Unie België een deadline oplegt. Op dit moment is er geen sprake meer van 'enkele dagen'.

Thyssen waarschuwde ook voor de reputatieschade die ons land mogelijk oploopt als er geen handelsverdrag met Canada wordt ondertekend. (Belga/BO)

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft in een gesprek met premier Charles Michel bevestigd dat Europa uiterlijk maandagavond van ons land wil weten of het handelsverdrag met Canada groen licht krijgt. Aanvankelijk werd een bijeenkomst gepland op donderdag 27 oktober, maar de EU voert de druk op ons land op om snel werk te maken van de ondertekening van dat verdrag. Nieuwe deadline: maandagavond 24 oktober. Uiterlijk morgenavond dus wil Tusk vernemen of België al dan niet instemt met het CETA-verdrag. Gebeurt dat niet, dan kan de ondertekening niet plaatsvinden. Waals minister-president Paul Magnette is zondag niet te spreken over een dergelijk ultimatum, dat hij als 'niet democratisch' omschrijft. Hij herhaalt dat hij zich niet wil laten vastrijden binnen een bepaald tijdskader.Maandagnamiddag organiseert premier Michel een vergadering van het Overlegcomité tussen de verschillende overheden van ons land. De laatste documenten van de Europese Commissie zijn nu ter beschikking gesteld van alle regio's, zodat de deelregeringen in staat moeten zijn om tegen maandag een antwoord te geven.Magnette had zaterdag al laten verstaan dat hij de documenten afzonderlijk wilde bespreken binnen het Waals Parlement. De PS'er zat zaterdagvoormiddag om de tafel met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, om een uitweg te vinden uit de CETA-impasse. Eerder op de dag had Schulz ook de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland ontboden. Freeland liet duidelijk verstaan dat de bal in het kamp van Europa ligt. Magnette vroeg meer tijd. Maar rekening houdend met de deadline die de EU België oplegt, rest er Magnette niet veel tijd. De EU wil het handelsverdrag met Canada graag op donderdag 27 oktober ondertekend zien.De Waalse minister-president kreeg zondag in de Zevende Dag van Europees Commissaris Marianne Thyssen alvast een duidelijke boodschap mee. "De bal ligt nu in het kamp van Wallonië. Ik hoop dat het een kwestie van enkele dagen is". Thyssen deed die uitspraak evenwel nog voor bekendraakte dat de Europese Unie België een deadline oplegt. Op dit moment is er geen sprake meer van 'enkele dagen'.Thyssen waarschuwde ook voor de reputatieschade die ons land mogelijk oploopt als er geen handelsverdrag met Canada wordt ondertekend. (Belga/BO)