Magnette haalde zich de voorbije dagen de woede op de hals van CD&V en N-VA. De PS-voorzitter had gezegd dat een coalitie met PS en N-VA niet mogelijk is, waarop Koen Geens (CD&V) er de brui aan gaf als koninklijk opdrachthouder. Geens sprak van een 'ezelsstamp' en ook andere CD&V'ers verweten Magnette sabotage.

De PS-voorzitter riep dinsdag al op tot kalmte via een filmpje op sociale media en herhaalde die boodschap voor ee paleispoort. 'Ik denk dat we de discussies op een serene manier moeten hernemen. 'De vorige missies hebben veel elementen bijgebracht, maar we moeten ons nu concentreren op de inhoud. We zijn veel te lang bezig met te praten over verschillende soorten coalities, over partijen die samen moeten gaan, over institutionele hervormingen. Zo gaan we geen oplossing vinden. Door over de inhoud te praten, kunnen we vooruitgaan'.

Magnette zei dat verkiezingen niets zouden uithalen. Over de volgende stap die de koning moet nemen sluit hij niet uit dat er een Open VLD'er het veld in wordt gestuurd. De koning ziet woensdag nog DéFI-voorzitter François De Smet, CD&V-voorzitter Joachim Coens en als laatste in de rij Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Daarna zal de koning normaal gezien iemand een nieuwe opdracht geven.

DéFI

'We weten nu welke coalities niet werken, nu is het tijd om te kijken welke coalities wel kunnen werken'. Dat zei François De Smet, voorzitter van de Franstalige partij DéFI, voor aanvang van zijn audiëntie bij koning Filip. De Smet vindt niet dat er in elke taalgroep een meerderheid moet zijn. 'Kamerleden moeten de hele natie vertegenwoordigen, niet enkel hun gemeenschap en hun kiezers'.

DéFI, het vroegere FDF, heeft slechts twee zetels in de Kamer en speelt daarom slechts een heel bescheiden rol in de formatiesaga. De partij heeft zich wel steeds bereid verklaard om mee te werken aan oplossingen, eventueel van buiten de regering. Nu PS de deur heeft dichtgegooid voor een coalitie met N-VA, is het voor De Smet tijd om andere pistes te verkennen.

Spreken over een staatshervorming heeft volgens De Smet nu niet veel zin. Enkel de N-VA vraagt dat debat nu, de andere partijen zijn het eens om in 2024 een hervorming door te voeren om de werking van de staat te verbeteren. Als laatste partijvoorzitters ontvangt de koning woensdagnamiddag Joachim Coens (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld). Daarna stuurt hij normaal gezien iemand nieuw het veld in.

Magnette haalde zich de voorbije dagen de woede op de hals van CD&V en N-VA. De PS-voorzitter had gezegd dat een coalitie met PS en N-VA niet mogelijk is, waarop Koen Geens (CD&V) er de brui aan gaf als koninklijk opdrachthouder. Geens sprak van een 'ezelsstamp' en ook andere CD&V'ers verweten Magnette sabotage. De PS-voorzitter riep dinsdag al op tot kalmte via een filmpje op sociale media en herhaalde die boodschap voor ee paleispoort. 'Ik denk dat we de discussies op een serene manier moeten hernemen. 'De vorige missies hebben veel elementen bijgebracht, maar we moeten ons nu concentreren op de inhoud. We zijn veel te lang bezig met te praten over verschillende soorten coalities, over partijen die samen moeten gaan, over institutionele hervormingen. Zo gaan we geen oplossing vinden. Door over de inhoud te praten, kunnen we vooruitgaan'. Magnette zei dat verkiezingen niets zouden uithalen. Over de volgende stap die de koning moet nemen sluit hij niet uit dat er een Open VLD'er het veld in wordt gestuurd. De koning ziet woensdag nog DéFI-voorzitter François De Smet, CD&V-voorzitter Joachim Coens en als laatste in de rij Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. Daarna zal de koning normaal gezien iemand een nieuwe opdracht geven.DéFI 'We weten nu welke coalities niet werken, nu is het tijd om te kijken welke coalities wel kunnen werken'. Dat zei François De Smet, voorzitter van de Franstalige partij DéFI, voor aanvang van zijn audiëntie bij koning Filip. De Smet vindt niet dat er in elke taalgroep een meerderheid moet zijn. 'Kamerleden moeten de hele natie vertegenwoordigen, niet enkel hun gemeenschap en hun kiezers'.DéFI, het vroegere FDF, heeft slechts twee zetels in de Kamer en speelt daarom slechts een heel bescheiden rol in de formatiesaga. De partij heeft zich wel steeds bereid verklaard om mee te werken aan oplossingen, eventueel van buiten de regering. Nu PS de deur heeft dichtgegooid voor een coalitie met N-VA, is het voor De Smet tijd om andere pistes te verkennen. Spreken over een staatshervorming heeft volgens De Smet nu niet veel zin. Enkel de N-VA vraagt dat debat nu, de andere partijen zijn het eens om in 2024 een hervorming door te voeren om de werking van de staat te verbeteren. Als laatste partijvoorzitters ontvangt de koning woensdagnamiddag Joachim Coens (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld). Daarna stuurt hij normaal gezien iemand nieuw het veld in.