Magnette: ‘Beste statuut voor iedereen onmogelijk’

© Belga

PS-voorzitter Paul Magnette beseft dat het niet mogelijk zal zijn om alle werknemers naar het meest gunstige statuut te tillen in de zoektocht naar een harmonisatie tussen het arbeiders- en bediendestatuut.

‘Het wordt een moeizame hervorming’, benadrukt Paul Magnette (PS) naar aanleiding van de nationale actiedag van verschillende vakbondsafdelingen in het dossier van het eenheidsstatuut. PS-voorzitter Paul Magnette beseft dat het niet mogelijk zal zijn om alle werknemers naar het meest gunstige statuut te tillen in de zoektocht naar een harmonisatie tussen het arbeiders- en bediendestatuut. Magnette wil er wel over waken dat de meest kwetsbare arbeiders de nodige bescherming krijgen, ook inzake hun ontslagregeling. Dat zei hij op Bel-RTL.

Bij gebrek aan akkoord onder de sociale partners is de federale regering op zoek naar een oplossing voor het aartsmoeilijke dossier. Het Grondwettelijk Hof eist begin juni immers een oplossing voor de discriminatie tussen arbeiders en bedienden op vlak van de opzegtermijnen en de carensdag. Ook het regeringswerk lijkt echter niet te vlotten.

“Het is een moeilijke hervorming, het BHV van het sociaal overleg. Er wordt al jaren over gepraat”, verduidelijkte Magnette naar aanleiding van de vakbondsacties rond het eenheidsstatuut. “We moeten er in elk geval over waken dat de meest kwetsbare arbeiders beschermd zouden zijn”, aldus Magnette.

Hinder in Wallonië

Volgens de socialistische bond moeten arbeiders even lange opzegtermijnen en dus ook even hoge ontslagvergoedingen krijgen als gewone bedienden, zonder dat de bedienden moeten inleveren. Het is vooral de socialistische bediendebond BBTK die de acties trekt, maar op sommige plaatsen doen andere centrales van de socialistische vakbond en de Franstalige christelijke bediendenbond CNE mee.

“We gaan ervan uit dat de actie nu nodig is omdat de regering dit dossier naar zich heeft toegetrokken”, zegt Erwin De Deyn van de bediendecentrale BBTK. “We moeten druk uitoefenen zodat de regering luistert naar de voorstellen van de vakbond.”

Vakbondsmilitanten delen pamfletten uit, houden personeelsvergaderingen en betogen. In Vlaanderen zijn er weinig of geen stakingen gepland, al vormt het Europees distributiecentrum van Nike in Laakdal daarop wel een uitzondering. In Wallonië wordt er wel op verschillende plaatsen gestaakt, omdat ook de christelijke bediendebond er actievoert. Onder meer in de elektriciteitscentrales van Tihange en Seraing is het werk neergelegd. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content