"Een kritische analyse mag, maar politieke uitspraken over het einde van de democratie passen niet in de mond van een procureur-generaal", zo reageerde De Clerck vrijdag op de uitspraken van Liégeois.

Donderdag hadden Liégeois en ook advocaat-generaal Piet Van den Bon van het Antwerpse arbeidshof de start van het gerechtelijk jaar aangegrepen om kritiek te leveren op de tekortkomingen van het migratiebeleid en de impact op de rechtsstaat.

Volgens De Clerck beschikken magistraten over "academische vrijheid", "maar ze moeten geen politieke uitspraken doen". En dat is volgens hem in Antwerpen gebeurd. "Ze zullen van mij horen", verklaarde de minister.

Inhoudelijk erkent De Clerck dat er in het migratiebeleid "zaken zijn die niet perfect verlopen", maar de minister beklemtoont dat er wel degelijk zaken gebeuren, onder meer in het sociaal strafrecht.

N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft geen probleem met de stellingname van de magistraten. "Het is logisch dat ze die aanklacht verwoorden", zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Senator Freya Piryns van Groen! wees erop dat het gerecht ook zelf zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. (Belga/TE)

"Een kritische analyse mag, maar politieke uitspraken over het einde van de democratie passen niet in de mond van een procureur-generaal", zo reageerde De Clerck vrijdag op de uitspraken van Liégeois. Donderdag hadden Liégeois en ook advocaat-generaal Piet Van den Bon van het Antwerpse arbeidshof de start van het gerechtelijk jaar aangegrepen om kritiek te leveren op de tekortkomingen van het migratiebeleid en de impact op de rechtsstaat. Volgens De Clerck beschikken magistraten over "academische vrijheid", "maar ze moeten geen politieke uitspraken doen". En dat is volgens hem in Antwerpen gebeurd. "Ze zullen van mij horen", verklaarde de minister. Inhoudelijk erkent De Clerck dat er in het migratiebeleid "zaken zijn die niet perfect verlopen", maar de minister beklemtoont dat er wel degelijk zaken gebeuren, onder meer in het sociaal strafrecht. N-VA-Kamerlid Theo Francken heeft geen probleem met de stellingname van de magistraten. "Het is logisch dat ze die aanklacht verwoorden", zei hij in het VRT-radioprogramma De Ochtend. Senator Freya Piryns van Groen! wees erop dat het gerecht ook zelf zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. (Belga/TE)