Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) heeft 118 concrete actiepunten klaar waarmee ze de strijd met armoede in ons land wil aanbinden. Ze werden gebundeld in een Federaal Plan Armoedebestrijding. Doel is het aantal mensen in armoede tegen 2020 met 380.000 te verminderen.

Het plan kwam tot stand na een consultatieronde op het terrein, waarbij overleg werd gepleegd met armoedeverenigingen, ervaringsdeskundigen, sociale werkers, enzovoort. Het resultaat is een tekst met 118 praktische actiepunten. De Block maakt zich sterk dat die vooral ten goede zullen komen aan de meest kwetsbare doelgroepen, zoals alleenstaande ouders, mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan en kinderen die een armoederisico lopen.

Tijd, overleg en geld

Centraal in het plan staan zes strategische doelstellingen: de sociale bescherming van de bevolking verzekeren, het terugdringen van de kinderarmoede, de toegang tot werk versterken door sociale en professionele activering, strijden tegen dakloosheid en slechte huisvesting, het recht op gezondheid garanderen en overheidsdiensten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Elke strategische doelstelling heeft een aantal operationele doelstellingen - alles samen 33 - waaraan de 118 actiepunten gekoppeld zijn. De staatssecretaris meent dat sommige actiepunten snel een feit kunnen zijn. Andere vragen meer tijd, overleg en vaak veel geld, wat in economisch moeilijke tijden niet vanzelfsprekend is. Het feit dat één kind op vijf een armoederisico loopt, moet volgens De Block voor alle betrokken partijen echter volstaan als motivator om het plan te realiseren. (Belga/TE)

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) heeft 118 concrete actiepunten klaar waarmee ze de strijd met armoede in ons land wil aanbinden. Ze werden gebundeld in een Federaal Plan Armoedebestrijding. Doel is het aantal mensen in armoede tegen 2020 met 380.000 te verminderen. Het plan kwam tot stand na een consultatieronde op het terrein, waarbij overleg werd gepleegd met armoedeverenigingen, ervaringsdeskundigen, sociale werkers, enzovoort. Het resultaat is een tekst met 118 praktische actiepunten. De Block maakt zich sterk dat die vooral ten goede zullen komen aan de meest kwetsbare doelgroepen, zoals alleenstaande ouders, mensen die ver van de arbeidsmarkt afstaan en kinderen die een armoederisico lopen. Tijd, overleg en geld Centraal in het plan staan zes strategische doelstellingen: de sociale bescherming van de bevolking verzekeren, het terugdringen van de kinderarmoede, de toegang tot werk versterken door sociale en professionele activering, strijden tegen dakloosheid en slechte huisvesting, het recht op gezondheid garanderen en overheidsdiensten die voor iedereen toegankelijk zijn. Elke strategische doelstelling heeft een aantal operationele doelstellingen - alles samen 33 - waaraan de 118 actiepunten gekoppeld zijn. De staatssecretaris meent dat sommige actiepunten snel een feit kunnen zijn. Andere vragen meer tijd, overleg en vaak veel geld, wat in economisch moeilijke tijden niet vanzelfsprekend is. Het feit dat één kind op vijf een armoederisico loopt, moet volgens De Block voor alle betrokken partijen echter volstaan als motivator om het plan te realiseren. (Belga/TE)