Le Vif berichtte eerder op maandag dat België vorig jaar een strategische voorraad van miljoenen beschermende mondmaskers van het type FFP2 had vernietigd. De maskers hadden hun vervaldatum bereikt, maar uit besparingsoverwegingen werden ze volgens Le Vif niet vervangen. In een reactie stelt het kabinet van De Block dat een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar 'niet in goede omstandigheden'. De stock is in 2017 vernield omdat de maskers onbruikbaar waren geworden.

Daarop is aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een plan voor een nieuwe strategische voorraad voor te bereiden. Daarbij wil men anders te werk gaan. 'Om de fouten van het verleden te vermijden' werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht. 'Dat is uiteraard meer complex, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld', aldus het kabinet.

Le Vif berichtte eerder op maandag dat België vorig jaar een strategische voorraad van miljoenen beschermende mondmaskers van het type FFP2 had vernietigd. De maskers hadden hun vervaldatum bereikt, maar uit besparingsoverwegingen werden ze volgens Le Vif niet vervangen. In een reactie stelt het kabinet van De Block dat een strategische voorraad was gestockeerd bij Defensie, maar 'niet in goede omstandigheden'. De stock is in 2017 vernield omdat de maskers onbruikbaar waren geworden. Daarop is aan de FOD Volksgezondheid gevraagd om een plan voor een nieuwe strategische voorraad voor te bereiden. Daarbij wil men anders te werk gaan. 'Om de fouten van het verleden te vermijden' werkt de FOD aan een roterende voorraad, waarvan een deel regelmatig opnieuw op de markt wordt gebracht. 'Dat is uiteraard meer complex, en het vraagt meer tijd, maar het aankopen van maskers zonder plan komt neer op verspilling van belastinggeld', aldus het kabinet.