WHO roept op om geestelijke gezondheidszorg te herzien nu aantal gevallen stijgt door pandemie

© THINKSTOCK

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot een globale hervorming van de geestelijke gezondheidszorg. Dat is in het bijzonder belangrijk omdat het aantal mensen dat kampt met psychische problemen sterk gestegen is sinds het begin van de coronapandemie.

Het aantal gevallen van depressie en angst steeg alleen al in het eerste jaar van de pandemie met 25 procent, aldus de WHO bij de publicatie van zijn grootste studie naar geestelijke gezondheidszorg in meer dan 20 jaar.

Bijna een miljard mensen, of bijna één op de acht mensen wereldwijd, had in 2019 – voor de pandemie begon – te kampen met psychische gezondheidsproblemen. Mensen met geestelijke gezondheidsproblemen sterven gemiddeld 10 tot 20 jaar vroeger dan de algemene bevolking, waarschuwt het rapport.

Enkele van de belangrijkste oorzaken voor depressies zijn seksueel misbruik tijdens de kindertijd en pesterijen. Het rapport roept dan ook op om beide problemen aan te pakken door sociale dienstverlening, het steunen van gezinnen in moeilijkheden en programma’s rond emotioneel leren op school.

Ook sociaaleconomische ongelijkheden, oorlogen, de klimaatcrisis en bedreigingen voor de gezondheid, zoals een pandemie, verhogen het risico op geestelijke gezondheidsproblemen.
‘Iedereen komt in zijn leven wel iemand tegen met een psychische aandoening. Een goede geestelijke gezondheid leidt tot een goede fysieke gezondheid en dit nieuwe rapport is een overtuigend pleidooi voor verandering”, aldus directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. ‘Investeren in psychische gezondheid is investeren in een beter leven en een betere toekomst voor iedereen.’

Partner Content