Ruim 1 miljard euro Vlaams geld voor renovaties

Gezinnen kunnen tot 25.000 euro aan premies en 60.000 euro aan renteloze leningen krijgen via de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering geeft deze legislatuur nog ruim 1 miljard euro uit aan renovatieleningen en -premies, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) zaterdag in een interview met De Tijd.

De regering wil het tempo van renovaties opschroeven, om de hoge energiefactuur te temperen en de CO2-uitstoot terug te dringen. Momenteel heeft slechts 5 procent van de woningen in Vlaanderen het energieprestatiecertificaat (EPC) A, tegen 2050 moeten alle woningen dat hebben. Per jaar moet dus 2,5 procent van de huizen worden gerenoveerd, meer dan het dubbele van het huidige aantal.

Op 1 oktober opent het nieuwe aanvraagloket MijnVerbouwPremie waarop alle renovatiepremies zijn samengevoegd. Dat moet de aanvragen sterk vereenvoudigen. Bijna twee derde van de Vlamingen zou in aanmerking komen voor een premie: die kan oplopen tot 40 procent van het factuurbedrag, exclusief btw. Als een premie niet volstaat, kan men ook kiezen voor een renteloze lening. Vanaf volgend jaar geldt ook renovatieplicht tot EPC D. Demir wijst erop dat er premies zijn voor mensen die hun huis nog energiezuiniger willen maken.

Partner Content