Reuzegom-praeses van fatale doop aan de slag als doctoraatsstudent bij de UGent

Studentenprotest op de Groenplaats in Antwerpen op 27 mei 2023. © Belga

Een oud-lid van de studentenclub Reuzegom is sinds kort aan de slag als doctoraatstudent bij de UGent.

Het gaat om de voormalige praeses, in het dossier beter bekend onder de bijnaam ‘Zaadje’, die tijdens de dood van student Sandia Dia aan het hoofd stond van de groep. Rik Van de Walle, rector aan de UGent, ziet geen graten in de aanwerving, zo bericht HLN dinsdag

“Mochten er toch mensen kritiek hebben, zal ik daar begrip voor opbrengen. Omgekeerd vraag ik hen ook begrip voor de basisprincipes waarop de rechtsstaat is gestoeld”, aldus de rector.

Na de fatale studentendoop waar Sanda Dia om het leven kwam,  werd de Reuzegommer aan de KU Leuven geschorst. Hierop zette hij zijn studies voort aan de Gentse universiteit. Nu kiest hij ervoor om te doctoreren. De UGent licht de keuze toe: “De promotor heeft in volle onafhankelijkheid de beslissing tot aanwerving genomen”, zegt de woordvoerster. Opmerkelijk: het is J.J. zelf die aan de promotor proactief heeft aangegeven “wat zijn achtergrond was”.

De UGent verzekert dat alles is verlopen volgens de gebruikelijke procedures.

In mei heeft het Antwerpse hof van beroep J.J. nog samen met de andere Reuzegommers schuldig bevonden aan onopzettelijke doodslag en onmenselijke behandeling van Sanda Dia. Hij kreeg daarvoor 400 euro boete en een werkstraf van 300 uur.

Partner Content