Hoogzwangere asielzoekster door Brusselse spoeddienst op straat gezet

© Belga

Een hoogzwangere asielzoekster op de vlucht voor de besnijdenis van haar dochtertje werd geweigerd door het UZ Jette in Brussel toen ze moest bevallen.

Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en De Standaard donderdag.

Een medewerker van de spoeddienst vroeg de 23-jarige asielzoekster uit Mauritanië eerst 2.000 euro neer te tellen, omdat ze geen ziekteverzekering had. Dat geld had ze niet op zak en ze werd weggestuurd. In het Brugmann-ziekenhuis wat verderop kwam uiteindelijk haar zoontje ter wereld.

Volgens het UZ Jette ging het om een heel uitzonderlijk geval. “In principe verlenen we zorg aan iedereen die zich aanmeldt, ongeacht de status van de persoon”, zegt een woordvoerder aan de kranten. “We tillen hier heel zwaar aan. De betrokken medewerker werd dan ook bestraft.”

De ongeveer 2.700 asielzoekers op de lijst van Fedasil krijgen naast geen opvang, ook geen medische zorgen. Daarom zoeken meer asielzoekers dan vroeger hun toevlucht tot de spoeddiensten van ziekenhuizen in de buurt, bevestigt ook ­Artsen zonder Grenzen aan de kranten.

De organisatie richtte een medisch centrum op aan het aanmeld­centrum voor asielzoekers in Brussel. Tussen 85 en 90 procent van hun patiënten zijn asielzoekers, zegt David Vogel, coördinator van het centrum. 

Na de bevalling wilde geen enkele vroedvrouw van het Brugmann-ziekenhuis met Fedasil samenwerken, omdat het agentschap de kosten te traag zou terugbetalen. “Indien we gecontacteerd worden met het oog op een achterstallige betaling dan proberen we natuurlijk om dit zo snel mogelijk in orde te maken. We hebben trouwens ook extra personeel aangeworven hiervoor”, aldus Lies Gilis, woordvoerder van Fedasil, in de kranten.

De Moor: ‘Medische kosten van asielzoekers worden altijd door Fedasil opgenomen’

Een asielzoekster die moet bevallen, moet altijd in een ziekenhuis terechtkunnen. Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, zal de medische kosten altijd op zich nemen, ook als de betrokkene niet in het opvangnetwerk verblijft. Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) donderdag.

Het reageert daarmee op het bericht dat een hoogzwangere asielzoekster door het UZ Jette de deur werd gewezen omdat ze geen ziekteverzekering had, terwijl het personeel van het Brugmann-ziekenhuis waar ze uiteindelijk wel kon bevallen niet met Fedasil wilde samenwerken omdat het de kosten te traag zou terugbetalen. Fedasil neemt zulke medische kosten altijd op zich, benadrukt De Moor.

Bij het agentschap werd intussen wel een digitaliseringstraject opgestart om de terugbetalingen efficiënter te realiseren. Er wordt ook gewerkt aan een online aanvraagsysteem, gezien het systeem van aanvragen per mail niet meer geschikt is voor het aantal aanvragen dat ontvangen wordt.

Volgens De Moor klopt het overigens niet dat asielzoekers die op de wachtlijst van Fedasil staan, geen medische zorg krijgen. Zo wordt een mobiele kliniek aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers waar Artsen Zonder Grenzen de voorbije maanden voor instond, vervangen door een medisch punt dat door Croix Rouge zal worden uitgebaat. De financiering wordt opgenomen door Fedasil en het RIZIV.

Partner Content