Klacht tegen Dries Van Langenhove wegens video over ‘pedovlag’

© Belga

LGBTQIA+-organisaties çavaria en Casa Rosa hebben een klacht ingediend tegen Dries Van Langenhove. Zo berichten De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag. Het betreft een video waarin Van Langenhove verwijst naar de pridevlag als “een pedofielenvlag”. Cavaria en Casa Rosa vragen nu of deze actie aanzet tot discriminatie, haat of geweld.

In de video, gepubliceerd op de internationale dag tegen holebi- en transfobie, stapt Van Langenhove een winkel in Brugge binnen. Buiten het winkelpand hangt een pridevlag, niet naar de zinnen van het voormalige Kamerlid voor Vlaams Belang, die tegen de uitbater zegt “dat iemand een pedofielenvlag aan de gevel heeft gehangen”. Later stapte de uitbater naar de politie.

Lees hieronder verder.

Van Langenhove was op dat moment in Brugge om actie te voeren tegen een voorleesmoment door een dragqueen in een gespecialiseerde boekenwinkel. Na de publicatie van de beelden kwamen bij gelijkekansencentrum Unia enkele tientallen meldingen binnen.

In samenspraak met çavaria, de koepelorganisatie van LGBTQIA+-organisaties, en regenbooghuis Casa Rosa dient Unia nu een klacht in bij het parket. Ze willen dat het parket onderzoekt of Van Langenhove hiermee aanzet tot discriminatie, haat of geweld. “Door pedofilie, iets wat de maatschappij veroordeelt, te verbinden met een LGBTQIA+-symbool, zet hij aan tot haat en geweld tegenover onze gemeenschap”, zegt Eef Heylighen, woordvoerder van çavaria. “Zulke acties hebben een enorme impact op het welzijn van een volledige groep. Bovendien leert onze ervaring ons spijtig genoeg dat woorden maar al te snel tot daden kunnen leiden.”

Lees hieronder verder.

Van Langenhove zelf zegt de nieuwe klacht “absurd” te vinden. “De nieuwe vlag die zij hanteren staat niet voor holebi’s, maar voor genderideologie en pedofilie”, aldus de extreemrechtste activist. “En als er iets is dat ik haat, zijn het pedofielen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content