Brussel ziet crackgebruik exploderen

Crack © Getty

De Brusselse politie is “ongelooflijk ­ongerust” over de steile ­opmars van het gebruik van crack in de hoofdstad. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwblad zaterdag.

De populariteit van crack, een bewerkte vorm van cocaïne, is komen overwaaien uit Parijs, zegt Koen De Brandt, hoofdcommissaris in de politiezone Brussel-Zuid. “Het is een van de goedkoopste en vreselijkste drugs op de markt.” Transit, een onthaal- en opvangcentrum voor drugsgebruikers, schat dat niet minder dan drie vierde van de drugsgebruikers in Brussel crack neemt. “Het is de populairste drug in onze straten geworden”, klinkt het. De explosieve toe­name is Brusselaars niet ontgaan: tussen januari en oktober 2022 ontving de openbaarvervoermaatschappij MIVB 1.200 meldingen van openlijk drugsgebruik. Dat is 70 procent meer dan het jaar voordien.

De effecten van crack zijn sneller en intenser dan cocaïne, wat de drug ook verslavender maakt. Crack is erg ­populair onder mensen die dakloos zijn. Dat de federale regering aankondigde dat gebruikers van harddrugs boetes tot 1.000 euro mogen verwachten, zal volgens de directeur van Transit weinig heil brengen. Crackgebruikers zijn zo kwetsbaar dat ze zulke boetes niet kunnen betalen, luidt het.

Partner Content