Artiest Jaouad Alloul: ‘Ik ben tijdens de vakantie wat minder serieus, maar niet per se gelukkiger’

© STUDIO CHAPO

Jaouad Alloul is muzikant en performer. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze twintig vragen te beantwoorden, had hij 20 minuten en 39 seconden nodig.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Tussen de twintig en dertig. Maar ik ben aan het sparen om over enkele jaren – zeker voor mijn veertigste – een halfjaar weg te kunnen, naar Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika.

Hoe volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Zo weinig mogelijk. Maar via sociale media en de app van De Standaard blijf ik op de hoogte.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Toen ik 28 was, trok ik zes weken door Indonesië met een vriendin. Toevallig belandden we in een ashram op Bali: magisch! Dat eiland is een heerlijke smeltkroes van mensen met allerlei geloofsovertuigingen die vredig samenleven.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Vorig jaar raakten we in Parijs aan de praat met fijne mensen en besloten we mee te gaan caféhoppen. Toen we in het derde of vierde café wilden betalen, bleek mijn bankkaart gestolen.

Welke boeken neemt u dit jaar mee?

Leven met de maan van Yasmin Boland. Als research voor mijn voorstelling Venus in Libra, maar ook voor mezelf: ik ben altijd al gefascineerd geweest door de maan.

Welk gerecht brengt u instant in zomersfeer?

Salade van watermeloen en feta.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan wat u nooit in België zou doen?

Als achttienjarige werkte ik een jaar als chocolatier-patissier in een hotel in Parijs. Ik mocht er gratis wonen en had fijne collega’s, maar het was heel hard werken. En dodelijk voor de creativiteit.

Denkt u soms nog terug aan een vakantieliefde?

Ja. Sommige zijn zelfs vrienden geworden.

Ik probeer in de zomer vooral meer nietsdoen in te lassen.

Overweegt u in de zomer weleens uw leven helemaal om te gooien?

Ik probeer in de zomer vooral meer nietsdoen in te lassen: dagen waarop ik enkel sport, eet, drink en slaap.

Bent u weleens alleen op vakantie geweest?

Vorige maand nog, naar Marokko. Vroeger kon ik niet alleen zijn, maar na mijn eerste huwelijk heb ik daar bewust voor gekozen. De eerste soloreis ging naar Gran Canaria. Wakker worden, naar het strand of een museum gaan, mensen ontmoeten en diezelfde avond iets met hen eten, zonder rekening te hoeven houden met reisgezellen: heerlijk.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ik lees geen mails en hoef geen doelen te halen. Maar ik laat me wel constant inspireren door dingen die ik zie en artiesten die ik ontmoet.

Voor welk zomerfestival hebt u al tickets op zak?

Grote festivals zeggen me nog weinig sinds corona. Maar ik heb deze zomer wel een ‘microfestival’ bezocht dat vrienden organiseerden in de Ardennen: KRMS.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan gedurende het jaar?

Ik ben heel dankbaar dat ik kan reizen en ik ben tijdens de vakantie wat minder serieus, maar niet per se gelukkiger. Ik kies er elke dag bewust voor om gelukkig te zijn.

Wat wordt voor u het sportieve hoogtepunt van deze zomer?

Ik doe wel aan sport, maar ik kijk er niet naar.

Wat was de ergste vakantiejob die u ooit hebt gedaan?

Na drie dagen vakantiejob bij Coca-Cola wist ik: dit wordt de maand van de hel. Eerst moest ik er lege flessen sorteren, later bestellingen klaarzetten in het magazijn.

Welk souvenir zult u altijd koesteren?

Mijn moeder is gestorven toen ik vijftien was. Zij bewaarde in haar sokkenlade een zeepje dat nooit uit de verpakking is gegaan. Dat bewaar ik nu.

Stel dat u er het budget voor hebt: waar koopt u een tweede verblijf in eigen land?

In Antwerpen, waar ik geboren ben.

En in het buitenland?

Marokko, een land waarmee ik een grote connectie voel. Het feit dat ik mijn homoseksualiteit er niet ten volle kan beleven op straat, geeft wel een nieuwe dimensie.

Stel dat u zich definitief in het buitenland kunt vestigen: in welk land gaat u wonen?

Zeker in een grootstad. New York, Amsterdam of Londen misschien.

Welke politicus wenst u een verkwikkende vakantie toe?

Geen commentaar.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content