Volgens John Crombez doet de regering te weinig in de strijd tegen de sociale dumping en moeten steden en gemeenten het dan maar zelf doen, door bedrijven die aan sociale dumping doen te weren uit overheidsbedrijven. Maar volgens de bevoegde staatssecretaris Philippe De Backer bestaat die maatregel al. "De strijd tegen sociale dumping is een topprioriteit van de regering. In het kader van de omzetting van de richtlijnen "overheidsopdrachten" kunnen ongeoorloofd lage prijzen - 15% of meer onder de gemiddelde indienprijs - gemakkelijker geweerd worden. Als er inbreuken tegen de arbeidswetgeving worden vastgesteld mag het bedrijf niet langer meedoen aan de aanbesteding. Ik begrijp dus niet waarom Crombez vandaag iets voorstelt wat al bestaat".

"Stap na stap voert deze regering doeltreffende maatregelen uit om een gezonde en eerlijke concurrentie voor onze Belgische kmo's en zelfstandigen te garanderen. In de strijd tegen sociale fraude haalden we vorig jaar 200 miljoen euro op, vier keer meer dan onder Crombez" (die vroeger staatssecretaris voor Fraudebestrijding was, nvdr), zegt De Backer.

Volgens de liberaal waren er vorig jaar in de bouwsector 2.000 Belgen extra aan het werk, in de horeca zouden dat er 3.000 zijn. De transportsector zou volgens De Backer dan weer de komende jaren 5.000 Belgische chauffeurs aanwerven. "Tegelijk zijn er in de bouw 7.000 minder gedetacheerde buitenlandse bouwvakkers aan het werk en vlaggen Belgische transportbedrijven terug in", zegt De Backer.

Volgens John Crombez doet de regering te weinig in de strijd tegen de sociale dumping en moeten steden en gemeenten het dan maar zelf doen, door bedrijven die aan sociale dumping doen te weren uit overheidsbedrijven. Maar volgens de bevoegde staatssecretaris Philippe De Backer bestaat die maatregel al. "De strijd tegen sociale dumping is een topprioriteit van de regering. In het kader van de omzetting van de richtlijnen "overheidsopdrachten" kunnen ongeoorloofd lage prijzen - 15% of meer onder de gemiddelde indienprijs - gemakkelijker geweerd worden. Als er inbreuken tegen de arbeidswetgeving worden vastgesteld mag het bedrijf niet langer meedoen aan de aanbesteding. Ik begrijp dus niet waarom Crombez vandaag iets voorstelt wat al bestaat". "Stap na stap voert deze regering doeltreffende maatregelen uit om een gezonde en eerlijke concurrentie voor onze Belgische kmo's en zelfstandigen te garanderen. In de strijd tegen sociale fraude haalden we vorig jaar 200 miljoen euro op, vier keer meer dan onder Crombez" (die vroeger staatssecretaris voor Fraudebestrijding was, nvdr), zegt De Backer. Volgens de liberaal waren er vorig jaar in de bouwsector 2.000 Belgen extra aan het werk, in de horeca zouden dat er 3.000 zijn. De transportsector zou volgens De Backer dan weer de komende jaren 5.000 Belgische chauffeurs aanwerven. "Tegelijk zijn er in de bouw 7.000 minder gedetacheerde buitenlandse bouwvakkers aan het werk en vlaggen Belgische transportbedrijven terug in", zegt De Backer.