Dat is een juridische primeur voor België, schrijven de kranten van Mediagroep.

In de nasleep van de bloedige aanslagen in Casablanca en Madrid veroordeelde het Hof van Beroep in Brussel in 2007 drie mannen uit Maaseik voor lidmaatschap van de terroristische organisatie GICM. De rechter sprak celstraffen uit tussen 5 en 7 jaar. De Maaseikenaren beweerden echter dat ze veroordeeld waren op basis van verklaringen uit Marokko die mogelijk het gevolg waren van martelpraktijken. Hun cassatieberoep werd in 2007 nog verworpen.

Schadevergoeding

Na hun celstraf trokken ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en kregen daar gelijk. Het Hof van Cassatie kan nu niet anders dan het vonnis uit 2007 vernietigen en een nieuw strafproces opleggen.

Het Hof van Beroep in Bergen is met die taak belast, een datum werd nog niet vastgelegd.

Als de drie in het nieuwe proces worden vrijgesproken, kunnen ze een forse schadevergoeding eisen.

(Belga/RR)

Dat is een juridische primeur voor België, schrijven de kranten van Mediagroep.In de nasleep van de bloedige aanslagen in Casablanca en Madrid veroordeelde het Hof van Beroep in Brussel in 2007 drie mannen uit Maaseik voor lidmaatschap van de terroristische organisatie GICM. De rechter sprak celstraffen uit tussen 5 en 7 jaar. De Maaseikenaren beweerden echter dat ze veroordeeld waren op basis van verklaringen uit Marokko die mogelijk het gevolg waren van martelpraktijken. Hun cassatieberoep werd in 2007 nog verworpen. Na hun celstraf trokken ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en kregen daar gelijk. Het Hof van Cassatie kan nu niet anders dan het vonnis uit 2007 vernietigen en een nieuw strafproces opleggen. Het Hof van Beroep in Bergen is met die taak belast, een datum werd nog niet vastgelegd.Als de drie in het nieuwe proces worden vrijgesproken, kunnen ze een forse schadevergoeding eisen.(Belga/RR)