Het federaal parket is door Defensie op de hoogte gebracht van twee mogelijke incidenten bij bombardementen in Irak en bekijkt of er een onderzoek moet geopend worden naar die feiten. Dat meldt woordvoerder Eric Van Der Sypt.

Twee oppositieleden, Alain Top (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen) meldden donderdagavond in Terzake dat er bij het federaal parket een onderzoek naar mogelijke burgerslachtoffers bij luchtaanvallen door het Belgische leger in de regio van Mosoel maar het federaal parket nuanceert dat.

Volgens een tweet van ngo Airwars hebben de Belgische en Franse ministeries van Defensie aan de ngo verteld dat ze onderzoeken of hun vliegtuigen betrokken waren bij een bombardement op het district Al Jadida in Mosoel. Daar vielen op 17 maart minstens 200 burgerslachtoffers bij zware bombardementen. Volgens Top en De Vriendt is bij het federaal parket een onderzoek geopend. De Vriendt heeft weet van 'verschillende onderzoeken'.

'Wij hebben van Defensie informatie gekregen over twee mogelijke incidenten', zegt de woordvoerder van het federaal parket. 'We bekijken nu of er een onderzoek moet geopend worden. Als blijkt dat er mogelijks sprake is van een inbreuk op de 'rules of engagement', wordt er een onderzoek geopend - maar dat wordt dus momenteel bekeken. In ieder geval, zelfs als er burgerslachtoffers gevallen zijn, wil dat nog niet automatisch zeggen dat er een strafbare fout is begaan.'

Het federaal parket is door Defensie op de hoogte gebracht van twee mogelijke incidenten bij bombardementen in Irak en bekijkt of er een onderzoek moet geopend worden naar die feiten. Dat meldt woordvoerder Eric Van Der Sypt. Twee oppositieleden, Alain Top (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen) meldden donderdagavond in Terzake dat er bij het federaal parket een onderzoek naar mogelijke burgerslachtoffers bij luchtaanvallen door het Belgische leger in de regio van Mosoel maar het federaal parket nuanceert dat.Volgens een tweet van ngo Airwars hebben de Belgische en Franse ministeries van Defensie aan de ngo verteld dat ze onderzoeken of hun vliegtuigen betrokken waren bij een bombardement op het district Al Jadida in Mosoel. Daar vielen op 17 maart minstens 200 burgerslachtoffers bij zware bombardementen. Volgens Top en De Vriendt is bij het federaal parket een onderzoek geopend. De Vriendt heeft weet van 'verschillende onderzoeken'.'Wij hebben van Defensie informatie gekregen over twee mogelijke incidenten', zegt de woordvoerder van het federaal parket. 'We bekijken nu of er een onderzoek moet geopend worden. Als blijkt dat er mogelijks sprake is van een inbreuk op de 'rules of engagement', wordt er een onderzoek geopend - maar dat wordt dus momenteel bekeken. In ieder geval, zelfs als er burgerslachtoffers gevallen zijn, wil dat nog niet automatisch zeggen dat er een strafbare fout is begaan.'