'Universiteiten mogen meepraten over de kwaliteit van het secundair onderwijs', vindt rector van de KU Leuven Rik Torfs. In een gesprek met De Standaard pleit hij voor het openbaar maken van de slaagcijfers die afgestudeerden van middelbare scholen in het hoger onderwijs halen.

"Er zijn grote verschillen tussen scholen, maar men durft dat niet te meten. De slaagcijfers die afgestudeerden van middelbare scholen halen in het hoger onderwijs, zouden openbaar gemaakt moeten worden", aldus Rik Torfs in de krant.

Hij vindt dat de universiteiten mogen meepraten over de kwaliteit van het secundair onderwijs. "Dat leidt nu leerlingen op die later in het hoger onderwijs ontsporen. Zo zit de frustratie er al ingebakken. Je schept verwachtingen die niet waargemaakt worden", klinkt het. "Die discussie hebben de universiteiten onvoldoende mee gevoerd bij de recente hervorming van het secundair. Ik betreur dat."

Geen hoger inschrijvingsgeld

Torfs wil geen hoger inschrijvingsgeld. "Als we het inschrijvingsgeld zouden verdubbelen, zou dat enorme consequenties hebben. Ik huiver voor verkapte sociale selectie. Studiekosten blijven, ook voor middenklassengezinnen, een zware dobber, zeker als ze verschillende studerende kinderen hebben. Hoger onderwijs moet toegankelijk blijven."

De Leuvense rector wil verder ook inspanningen doen om meer allochtonen naar de universiteit te krijgen.

De Leuvense rector is geen voorstander van een bindende toegangsproef. Hij wil dat studenten na het eerste semester vlot kunnen overstappen naar andere opleidingen, ook aan de hogescholen. "Als ze dan na hun tweede semester wel slagen, hebben ze geen jaar verloren." (Belga/AVE)

'Universiteiten mogen meepraten over de kwaliteit van het secundair onderwijs', vindt rector van de KU Leuven Rik Torfs. In een gesprek met De Standaard pleit hij voor het openbaar maken van de slaagcijfers die afgestudeerden van middelbare scholen in het hoger onderwijs halen. "Er zijn grote verschillen tussen scholen, maar men durft dat niet te meten. De slaagcijfers die afgestudeerden van middelbare scholen halen in het hoger onderwijs, zouden openbaar gemaakt moeten worden", aldus Rik Torfs in de krant. Hij vindt dat de universiteiten mogen meepraten over de kwaliteit van het secundair onderwijs. "Dat leidt nu leerlingen op die later in het hoger onderwijs ontsporen. Zo zit de frustratie er al ingebakken. Je schept verwachtingen die niet waargemaakt worden", klinkt het. "Die discussie hebben de universiteiten onvoldoende mee gevoerd bij de recente hervorming van het secundair. Ik betreur dat." Geen hoger inschrijvingsgeldTorfs wil geen hoger inschrijvingsgeld. "Als we het inschrijvingsgeld zouden verdubbelen, zou dat enorme consequenties hebben. Ik huiver voor verkapte sociale selectie. Studiekosten blijven, ook voor middenklassengezinnen, een zware dobber, zeker als ze verschillende studerende kinderen hebben. Hoger onderwijs moet toegankelijk blijven." De Leuvense rector wil verder ook inspanningen doen om meer allochtonen naar de universiteit te krijgen. De Leuvense rector is geen voorstander van een bindende toegangsproef. Hij wil dat studenten na het eerste semester vlot kunnen overstappen naar andere opleidingen, ook aan de hogescholen. "Als ze dan na hun tweede semester wel slagen, hebben ze geen jaar verloren." (Belga/AVE)