De federale overheid voegt dus een X toe, als alternatief voor 'alle personen die zich niet in de M of de V kunnen terugvinden'. Daarmee kiest ze voor een andere optie dan de Vlaamse overheid, die in juni besliste de afkortingen gewoon weg te laten.

Bewuste keuze

'Er is nadrukkelijk gekozen om X toe te voegen en niet om M/V weg te laten', stelt minister Steven Vandeput in een persbericht. 'De M/V weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem, want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om X toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie.'

'Door de X toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten', voegt staatssecretaris Elke Sleurs toe.

Europa

Eerder dit jaar keurde de Raad van Europa een richtlijn goed die stelt dat transgenders - personen van wie de genderidentiteit en/of de genderexpressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht - de keuze moeten hebben om zich zelf te omschrijven als man (M), vrouw (V) of als X. (Belga/KVDA)

De federale overheid voegt dus een X toe, als alternatief voor 'alle personen die zich niet in de M of de V kunnen terugvinden'. Daarmee kiest ze voor een andere optie dan de Vlaamse overheid, die in juni besliste de afkortingen gewoon weg te laten.'Er is nadrukkelijk gekozen om X toe te voegen en niet om M/V weg te laten', stelt minister Steven Vandeput in een persbericht. 'De M/V weglaten zou enkel een verschuiving zijn van het probleem, want in de sollicitatieprocedure en bij aanwerving moet een kandidaat hoe dan ook een geslacht invullen. De keuze om X toe te voegen is een duurzame oplossing met een grote signaalfunctie.' 'Door de X toe te voegen worden alle kandidaten, ongeacht gender of geaardheid, aangesproken want iedereen is welkom bij de federale overheidsdiensten', voegt staatssecretaris Elke Sleurs toe. Eerder dit jaar keurde de Raad van Europa een richtlijn goed die stelt dat transgenders - personen van wie de genderidentiteit en/of de genderexpressie niet overeenkomt met het geboortegeslacht - de keuze moeten hebben om zich zelf te omschrijven als man (M), vrouw (V) of als X. (Belga/KVDA)