Benoît Lutgen, de voorzitter van het cdH, wil dat de Franstalige partijvoorzitters zo snel mogelijk opnieuw samenzitten. Al enkele maanden is dat niet meer gebeurd. De Franstaligen zullen sterker staan als ze met elkaar praten, zegt Lutgen vrijdag in Le Soir.

De burgemeester van Bastenaken zegt dat zijn partij stevig oppositie wil voeren, met een project dat mensen verenigt. Hij haalt uit naar de Zweedse coalitie, en de bruutheid van de MR en de uitspattingen van links. "De huidige situatie is zeer onrustwekkend voor de toekomst van het land en van de Franstaligen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou meemaken in mijn politieke loopbaan."

Niettemin pleit Lutgen ervoor dat de Franstalige partijen opnieuw samenzitten. "Het is geen personenkwestie. Vertrouwen is belangrijk, maar ik zou willen dat we een hoger niveau bereiken en dat we elkaar kunnen ontmoeten, in het belang van de Franstaligen, en ons kunnen organiseren."

Alle partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement zouden voor zo'n vergadering uitgenodigd zijn. "De Franstalige wereld is verdeeld, we moeten ons dringend verenigen", zegt Lutgen. Hij houdt het oog gericht op 2019 en het einde van de huidige legislatuur. Je kan niet om het risico heen dat België in 2019 ophoudt te bestaan, zegt Lutgen. "Maar wij moeten vermijden dat de sociale chaos leidt tot een splitsing van het land, iets waar sommigen op uit zijn." (Belga/WB)

Benoît Lutgen, de voorzitter van het cdH, wil dat de Franstalige partijvoorzitters zo snel mogelijk opnieuw samenzitten. Al enkele maanden is dat niet meer gebeurd. De Franstaligen zullen sterker staan als ze met elkaar praten, zegt Lutgen vrijdag in Le Soir.De burgemeester van Bastenaken zegt dat zijn partij stevig oppositie wil voeren, met een project dat mensen verenigt. Hij haalt uit naar de Zweedse coalitie, en de bruutheid van de MR en de uitspattingen van links. "De huidige situatie is zeer onrustwekkend voor de toekomst van het land en van de Franstaligen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou meemaken in mijn politieke loopbaan." Niettemin pleit Lutgen ervoor dat de Franstalige partijen opnieuw samenzitten. "Het is geen personenkwestie. Vertrouwen is belangrijk, maar ik zou willen dat we een hoger niveau bereiken en dat we elkaar kunnen ontmoeten, in het belang van de Franstaligen, en ons kunnen organiseren." Alle partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement zouden voor zo'n vergadering uitgenodigd zijn. "De Franstalige wereld is verdeeld, we moeten ons dringend verenigen", zegt Lutgen. Hij houdt het oog gericht op 2019 en het einde van de huidige legislatuur. Je kan niet om het risico heen dat België in 2019 ophoudt te bestaan, zegt Lutgen. "Maar wij moeten vermijden dat de sociale chaos leidt tot een splitsing van het land, iets waar sommigen op uit zijn." (Belga/WB)