Mercer stelt de leefbaarheidslijst (Quality of Living ranking) van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen. Brussel verloor vorig jaar terrein (van 21 naar 27) door de terreuraanslagen, en blijft nu op die positie hangen.

Wenen voert de rangschikking al voor het negende jaar op rij aan, gevolgd door het Zwitserse Zürich, Auckland in Nieuw-Zeeland en München in Duitsland. Vancouver (Canada) is vijfde, en wordt gevolgd door Düsseldorf, Frankfort, Genève, Kopenhagen, Basel en Sydney (Australië). Helemaal onderaan staan Sana'a (Jemen), Bangui (Centraal Afrikaanse Republiek) en Bagdad (Irak).

'Vier zwaktes van Brussel'

Opvallend in de lijst is hoe goed Europa scoort.

'De 27ste plaats van Brussel is eigenlijk niet mis. Onze hoofdstad is zeker geen slechte plaats om expats naartoe te sturen', klinkt het bij Mercer. 'De vier zwaktes van Brussel zijn het weer - waar we niets aan kunnen doen -, de luchtvervuiling, de mobiliteit en de politieke instabiliteit, een gevolg van de aanslagen van twee jaar geleden.'

Wat de onmiddellijke buren betreft, scoort enkel Parijs (39ste) slechter dan Brussel. Amsterdam (12), Berlijn (13) en Luxemburg (18) doen het beter.

Mercer, dat dit jaar voor de 20ste keer zo'n lijst publiceert, gebruikt naar eigen zeggen 39 criteria om de leefbaarheid te bepalen. Daarbij ook gezondheidszorg, en niveau van het onderwijs.

Mercer stelt de leefbaarheidslijst (Quality of Living ranking) van 231 steden elk jaar op voor bedrijven die expats willen uitsturen. De rangschikking geeft hen inzicht in de levenskwaliteit van de verschillende grootsteden wereldwijd en helpt hen bijvoorbeeld bij het bepalen van vergoedingen. Brussel verloor vorig jaar terrein (van 21 naar 27) door de terreuraanslagen, en blijft nu op die positie hangen. Wenen voert de rangschikking al voor het negende jaar op rij aan, gevolgd door het Zwitserse Zürich, Auckland in Nieuw-Zeeland en München in Duitsland. Vancouver (Canada) is vijfde, en wordt gevolgd door Düsseldorf, Frankfort, Genève, Kopenhagen, Basel en Sydney (Australië). Helemaal onderaan staan Sana'a (Jemen), Bangui (Centraal Afrikaanse Republiek) en Bagdad (Irak). Opvallend in de lijst is hoe goed Europa scoort. 'De 27ste plaats van Brussel is eigenlijk niet mis. Onze hoofdstad is zeker geen slechte plaats om expats naartoe te sturen', klinkt het bij Mercer. 'De vier zwaktes van Brussel zijn het weer - waar we niets aan kunnen doen -, de luchtvervuiling, de mobiliteit en de politieke instabiliteit, een gevolg van de aanslagen van twee jaar geleden.'Wat de onmiddellijke buren betreft, scoort enkel Parijs (39ste) slechter dan Brussel. Amsterdam (12), Berlijn (13) en Luxemburg (18) doen het beter.Mercer, dat dit jaar voor de 20ste keer zo'n lijst publiceert, gebruikt naar eigen zeggen 39 criteria om de leefbaarheid te bepalen. Daarbij ook gezondheidszorg, en niveau van het onderwijs.