'Zijn hele leven stond in het teken van engagement, we wensen alle naasten en nabestaanden heel veel sterkte toe', schrijft Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter.

Versteylen werd op 11 september 1927 geboren in het Antwerpse Borgerhout. In zijn jeugd was hij kort lid van het Verdinaso, een politieke groepering gelinkt aan het fascisme. Versteylen gaf dat toe, maar beweerde geen lid te zijn van het collaborerende deel. In 1945, op 18-jarige leeftijd, ging hij bij de Jezuïeten, 14 jaar later volgde zijn priesterwijding.

In 1970 stichtte Versteylen het bezinningscentrum Leven in de Brouwerij in Viersel. Daar probeerde hij zijn leerlingen warm te maken voor de zachte waarden in herlevings- en zelfverbeteringsgroepen. Hij bedacht er onder meer een alternatieve vorm van seksuele voorlichting met alternatieve bewoordingen: 'juichen' voor klaarkomen, 'hemelen' voor masturberen en 'de diepste draai' voor geslachtsgemeenschap. Het was in die brouwerij dat Versteylen de basis legde voor de groene beweging Anders Gaan Leven, het latere Agalev, nu Groen. De beweging richtte zich in de eerste jaren vooral tot de eigen leden, maar trad vanaf 1973 steeds meer naar buiten. Bij de eerste initiatieven waren de Groene Fietsers en Red de Voorkempen.

Vanaf 1979 diende Anders Gaan Leven op diverse plaatsen lijsten in onder de verkorte naam Agalev.

Versteylen nam later afstand van de partij omdat die volgens hem de 'oorspronkelijke grondbeginselen' van Agalev verloochende en te veel een machtspartij werd. Hij had later ook zware kritiek op boegbeeld Mieke Vogels.

In de jaren negentig richtte Versteylen Helaba op, een nieuwe beweging gebaseerd op de waarden saamhorigheid, soberheid en stilte. Hij speelde ook een rol in de aanleg van het Witte Kinderbos, dat na de zaak Dutroux werd aangelegd op de middenberm van de E19 tussen Vilvoorde en Mechelen als herinnering aan de verdwenen kinderen.

Begin 2011 kwam pater Versteylen in opspraak. Het Antwerpse parket onderzocht drie klachten wegens seksueel misbruik van minderjarige tieners. Versteylen zou in de brouwerij tussen 1985 en 1995 drie jongens gedwongen hebben tot masturbatie en naakte strelingen. Een vierde klacht dook op in een van de dossiers van de vroegere commissie-Adriaenssens. Die klacht was gericht tegen het omstreden opvoedingsmodel dat Versteylen propageerde in de brouwerij van Viersel. Ook Versteylens gezellin Mieke Van Hoof werd later beticht van verkrachting van een minderjarig meisje. Het Antwerpse parket achtte de feiten later verjaard en besloot Versteylen niet te vervolgen.

'Zijn hele leven stond in het teken van engagement, we wensen alle naasten en nabestaanden heel veel sterkte toe', schrijft Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter.Versteylen werd op 11 september 1927 geboren in het Antwerpse Borgerhout. In zijn jeugd was hij kort lid van het Verdinaso, een politieke groepering gelinkt aan het fascisme. Versteylen gaf dat toe, maar beweerde geen lid te zijn van het collaborerende deel. In 1945, op 18-jarige leeftijd, ging hij bij de Jezuïeten, 14 jaar later volgde zijn priesterwijding. In 1970 stichtte Versteylen het bezinningscentrum Leven in de Brouwerij in Viersel. Daar probeerde hij zijn leerlingen warm te maken voor de zachte waarden in herlevings- en zelfverbeteringsgroepen. Hij bedacht er onder meer een alternatieve vorm van seksuele voorlichting met alternatieve bewoordingen: 'juichen' voor klaarkomen, 'hemelen' voor masturberen en 'de diepste draai' voor geslachtsgemeenschap. Het was in die brouwerij dat Versteylen de basis legde voor de groene beweging Anders Gaan Leven, het latere Agalev, nu Groen. De beweging richtte zich in de eerste jaren vooral tot de eigen leden, maar trad vanaf 1973 steeds meer naar buiten. Bij de eerste initiatieven waren de Groene Fietsers en Red de Voorkempen. Vanaf 1979 diende Anders Gaan Leven op diverse plaatsen lijsten in onder de verkorte naam Agalev.Versteylen nam later afstand van de partij omdat die volgens hem de 'oorspronkelijke grondbeginselen' van Agalev verloochende en te veel een machtspartij werd. Hij had later ook zware kritiek op boegbeeld Mieke Vogels. In de jaren negentig richtte Versteylen Helaba op, een nieuwe beweging gebaseerd op de waarden saamhorigheid, soberheid en stilte. Hij speelde ook een rol in de aanleg van het Witte Kinderbos, dat na de zaak Dutroux werd aangelegd op de middenberm van de E19 tussen Vilvoorde en Mechelen als herinnering aan de verdwenen kinderen.Begin 2011 kwam pater Versteylen in opspraak. Het Antwerpse parket onderzocht drie klachten wegens seksueel misbruik van minderjarige tieners. Versteylen zou in de brouwerij tussen 1985 en 1995 drie jongens gedwongen hebben tot masturbatie en naakte strelingen. Een vierde klacht dook op in een van de dossiers van de vroegere commissie-Adriaenssens. Die klacht was gericht tegen het omstreden opvoedingsmodel dat Versteylen propageerde in de brouwerij van Viersel. Ook Versteylens gezellin Mieke Van Hoof werd later beticht van verkrachting van een minderjarig meisje. Het Antwerpse parket achtte de feiten later verjaard en besloot Versteylen niet te vervolgen.