De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) heeft zwaar uitgehaald naar de reactie van de Vlaamse regering op de persconferentie waarbij de schepenen van Financiën van de dertien Vlaamse centrumsteden aan de alarmbel trokken over de financiële toestand van de gemeenten. "De besparingen bij de gemeenten zullen leiden tot een sociale ramp, goed voor een veelvoud van de ontslagen bij Ford Genk".

Tobback verwees hierbij naar de aankondiging door vele gemeenten dat ze om financiële redenen slechts een beperkt deel van de ambtenaren die afvloeien zullen vervangen. "We vrezen dat er echt zal moeten gesneden worden. Het zal echt wel pijn doen", zei voorzitter Hilde Veulemans (CD&V) van de werkgroep Financiën van de centrumsteden.

Leuvens schepen voor Financiën Carl Devlies (CD&V) stelde dat gemeenten jaarlijks 1,5 miljard investeren, wat goed is voor 20.000 jobs. Hij verwacht een vermindering met 10 procent wat mogelijk nog eens 2.000 jobs kost. "Waarom maakt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zich druk over Volvo maar zwijgt hij over het sociale drama bij gemeenten", aldus Tobback. Minder investeren vergroot bovendien het risico op toenemende verloedering van steden en gemeenten.

Tobback: 'Vlaamse regering moet meer van haar middelen aan gemeenten geven'

De Leuvense burgemeester pleitte ervoor dat de Vlaamse overheid meer van haar middelen ter beschikking zou stellen aan gemeenten. "Die worden daar beter en nuttiger beheerd". Tobback wees erop dat van alle overheidsadministraties het personeelsbestand bij de Vlaamse overheid het meest aangegroeid is de afgelopen jaren en hekelde hierbij onder meer het bestaan van 194 Vlaamse agentschappen. "Dit kost immens veel geld terwijl gemeenten moeten besparen".

Leuven ziet zich vanaf 2015 geconfronteerd met een bijkomende pensioenlast van 10 tot 15 miljoen euro en zal daarom noodgedwongen enkele investeringen
moeten uitstellen. "Dit probleem heeft de Vlaamse overheid niet, want de pensioenen van haar ambtenaren worden federaal betaald". (Belga/SD)

De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) heeft zwaar uitgehaald naar de reactie van de Vlaamse regering op de persconferentie waarbij de schepenen van Financiën van de dertien Vlaamse centrumsteden aan de alarmbel trokken over de financiële toestand van de gemeenten. "De besparingen bij de gemeenten zullen leiden tot een sociale ramp, goed voor een veelvoud van de ontslagen bij Ford Genk". Tobback verwees hierbij naar de aankondiging door vele gemeenten dat ze om financiële redenen slechts een beperkt deel van de ambtenaren die afvloeien zullen vervangen. "We vrezen dat er echt zal moeten gesneden worden. Het zal echt wel pijn doen", zei voorzitter Hilde Veulemans (CD&V) van de werkgroep Financiën van de centrumsteden. Leuvens schepen voor Financiën Carl Devlies (CD&V) stelde dat gemeenten jaarlijks 1,5 miljard investeren, wat goed is voor 20.000 jobs. Hij verwacht een vermindering met 10 procent wat mogelijk nog eens 2.000 jobs kost. "Waarom maakt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zich druk over Volvo maar zwijgt hij over het sociale drama bij gemeenten", aldus Tobback. Minder investeren vergroot bovendien het risico op toenemende verloedering van steden en gemeenten. Tobback: 'Vlaamse regering moet meer van haar middelen aan gemeenten geven'De Leuvense burgemeester pleitte ervoor dat de Vlaamse overheid meer van haar middelen ter beschikking zou stellen aan gemeenten. "Die worden daar beter en nuttiger beheerd". Tobback wees erop dat van alle overheidsadministraties het personeelsbestand bij de Vlaamse overheid het meest aangegroeid is de afgelopen jaren en hekelde hierbij onder meer het bestaan van 194 Vlaamse agentschappen. "Dit kost immens veel geld terwijl gemeenten moeten besparen". Leuven ziet zich vanaf 2015 geconfronteerd met een bijkomende pensioenlast van 10 tot 15 miljoen euro en zal daarom noodgedwongen enkele investeringen moeten uitstellen. "Dit probleem heeft de Vlaamse overheid niet, want de pensioenen van haar ambtenaren worden federaal betaald". (Belga/SD)