Louis Tobback: ‘Muyters heeft niks te zeggen’

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters heeft niks te zeggen aan zijn administratie, zegt burgemeester van Leuven Louis Tobback. En dus blijven bouwprojecten onuitgevoerd liggen.

Enkele Leuvense dossiers voor de aanleg van bedrijvenzones zoals Parkveld en Leuven-Noord blijven steken door de inertie van Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) die blijkbaar niets te zeggen heeft aan zijn administratie. Dat stelde Louis Tobback tijdens een verkiezingsdebat.

Gebetonneerd

Tobback wees erop dat de Raad van State het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de aanleg van een circa 12 hectare grote bedrijvenzone op het Parkveld in Heverlee in november vorig jaar vernietigde omdat de Vlaamse administratie het regionaalstedelijk gebied Leuven nog steeds niet afgebakend heeft.

“Het ruimtelijk beleid in Leuven wordt gebetonneerd door de hogere overheid”, citeerde Carl Devlies (CD&V) uit het arrest. Om dezelfde reden kan er volgens Tobback geen bedrijvenzone ontwikkeld worden op Leuven-Noord.

Kotenmelkers belasten

Tobback vroeg ook dat de Vlaamse overheid het mogelijk maakt dat de gemeenten hun opcentiemen op de onroerende voorheffing kunnen differentiëren. “Op die manier zouden we ze kunnen afschaffen voor bedrijven en de heffing op kotenmelkers verdrievoudigen.”

Hij werd hierin bijgetreden door Rik Daems (Open Vld) die tevens wil dat de Vlaamse overheid net als enkele jaren terug de gemeentelijke schulden deels zou overnemen.

Volksverlakkerij

Dany Pieters (N-VA) noemde de belofte van de meerderheidspartijen sp.a en CD&V dat ze de gemeentelijke belastingen niet zullen verlagen “volksverlakkerij”. “Er komen allerlei hogere kostenstijgingen op ons af zoals de pensioenen. Ik hoor echter niets van nieuwe inkomsten of besparingen door meer efficiëntie om dit op te vangen”, aldus Pieters. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content