Louis Michel: 'MR moet breken met N-VA als ze alliantie sluit met Vlaams Belang'

04/12/16 om 19:13 - Bijgewerkt om 19:25

Louis Michel van de Franstalige liberalen (MR) gelooft niet dat de MR federaal kan blijven samenwerken met de N-VA als die partij op lokaal vlak allianties sluit met Vlaams Belang.

Louis Michel: 'MR moet breken met N-VA als ze alliantie sluit met Vlaams Belang'

Louis Michel © Dieter Telemans/Imagedesk

Als de N-VA op lokaal vlak allianties aangaat met Vlaams Belang, dan zal op federaal niveau de MR niet meer met de Vlaams-nationalisten kunnen samenwerken. Dat heeft Europees parlementslid Louis Michel zondag gezegd in A votre avis op RTBF.

Vorig weekend leek staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken niet uit te sluiten dat de N-VA na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 coalities zou aangaan met Vlaams Belang, waarmee formeel een einde zou komen aan het cordon sanitair. Zijn partij is tegen het cordon, maar samenwerken met het VB stuit niettemin op praktische bezwaren, maakte Francken duidelijk. Francken verwees daarbij onder meer naar de figuur van Filip Dewinter.

Gepolst naar een reactie op de uitspraken van Francken, zei Louis Michel zondag dat hij "niet (gelooft) dat de MR zou aanvaarden met mensen samen te werken die op lokaal vlak allianties aangaan met mensen van het Vlaams Belang". "De N-VA is een nationalistische partij, tot op heden werkt ze perfect binnen de grenzen van de democratie. Maar als ze zich aan het Vlaams Belang zou liëren, zie ik niet goed in hoe de MR met deze partij in zee zou kunnen gaan. Ik zou er in ieder geval helemaal tegen zijn", zei Michel, die mee aan de wieg stond van de MR.

Michel gaf zondag in het actualiteitsprogramma op de RTBBF nog even mee dat hij de methodes van extreem- links vergelijkbaar vindt met die van extreem-rechts. Beide stellen plannen voor die populistisch en absoluut niet haalbaar zijn, aldus Michel.

MR-fractieleider Denis Ducarme zei op zijn beurt in L'Invité (RTL) op de lijn van Michel te zitten. Hij verduidelijkte wel dat Michel verwees naar de situatie na de federale (en regionale) verkiezingen van 2019. "Als de N-VA ervoor zou kiezen met Vlaams Belang in zee te gaan en er moeten na de verkiezingen formatiegesprekken worden gevoerd, dan zou het onvoorstelbaar zijn om verder te gaan met mensen die samenwerken met extreemrechts."

MR en N-VA zitten nu samen in de federale regering die geleid wordt door Charles Michel, de zoon van Louis Michel. (Belga/RTBF/BO)

Onze partners