Loonoverleg tussen werkgevers en vakbonden verloopt moeilijk

© Belga

Werkgevers en vakbonden hebben maandag opnieuw onderhandeld over een nieuw loonakkoord voor de komende twee jaar. Dat overleg verloopt ‘bijzonder moeilijk’ klinkt het in onderhandelaarskringen. De vakbonden raadplegen dinsdag hun instanties.

Bonden en werkgevers kwamen vorige week voor het eerst bijeen over het loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB). Dat zegt dat de lonen de komende twee jaar maximaal 0,8 procent mogen stijgen, bovenop de index. De sociale partners zijn nu aan zet om een loonnorm te onderhandelen. Maandag was hun tweede officiële overlegmoment. De bonden lieten vorige week al verstaan dat 0,8 procent voor hen niet volstaat. Het VBO zei toen zich aan de loonwet – die zegt dat de maximaal beschikbare marge niet mag worden overschreden – te zullen houden. Officieel klinkt het nog steeds dat het overleg ‘constructief’ verloopt. ‘We doen woensdag voort’, liet VBO-voorzitter Bernard Gilliot maandag optekenen.

Maar de marge van 0,8 procent maakt dat het overleg bijzonder moeilijk loopt, zo klonk het maandag na het overleg in kringen van onderhandelaars. Eerder maandag schreef De Morgen al dat het loonoverleg dreigt te ontploffen en dat de christelijke vakbond de onderhandelingstafel zal verlaten indien de marge van 0,8 procent niet wordt opgetrokken.

Wat vast staat is dat de vakbonden morgen/dinsdag hun instanties raadplegen over het verloop van het overleg. Wat zou gebeuren indien vakbonden en werkgevers niet tot een loonakkoord komen, is niet duidelijk. Normaal moet de regering dan de knopen doorhakken, maar die minderheidsregering zit in lopende zaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content