Vandaag is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog startte. Koning Filip en koningin Mathilde zijn reeds aangekomen in Luik voor een dag van herdenkingsplechtigheden. Later vandaag volgen Leuven en Bergen nog. Volg de herdenking hier live.

Het koningskoppel werd rond 8u45 opgewacht in het militair kwartier van Saint-Laurent door provinciegouverneur Michel Foret, burgemeester van Luik Willy Demeyer, de voorzitter van het provinciaal college André Gilles, en door vicepremiers Didier Reynders en Pieter De Crem.

De koning en koningin verwelkomden op hun beurt de staatshoofden en de leden van de koningshuizen die deelnemen aan de herdenkingen in Luik. Daarin staat een ceremonie centraal aan het herdenkingsmonument voor de geallieerden in Cointe: een teken van erkentelijkheid van de geallieerden aan het stadje dat weerstand bood aan de Duitse indringer in augustus 1914.

Luik, dat overvlogen werd door een helikopter van de federale politie, leek maandag een belegerde stad omwille van de veiligheid. Er worden dertien staatshoofden verwacht, onder wie koning van Spanje Felipe VI, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck. Prins William en prinses Kate vertegenwoordigen Groot-Brittannië. (Belga/WB)

Vandaag is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog startte. Koning Filip en koningin Mathilde zijn reeds aangekomen in Luik voor een dag van herdenkingsplechtigheden. Later vandaag volgen Leuven en Bergen nog. Volg de herdenking hier live.Het koningskoppel werd rond 8u45 opgewacht in het militair kwartier van Saint-Laurent door provinciegouverneur Michel Foret, burgemeester van Luik Willy Demeyer, de voorzitter van het provinciaal college André Gilles, en door vicepremiers Didier Reynders en Pieter De Crem. De koning en koningin verwelkomden op hun beurt de staatshoofden en de leden van de koningshuizen die deelnemen aan de herdenkingen in Luik. Daarin staat een ceremonie centraal aan het herdenkingsmonument voor de geallieerden in Cointe: een teken van erkentelijkheid van de geallieerden aan het stadje dat weerstand bood aan de Duitse indringer in augustus 1914. Luik, dat overvlogen werd door een helikopter van de federale politie, leek maandag een belegerde stad omwille van de veiligheid. Er worden dertien staatshoofden verwacht, onder wie koning van Spanje Felipe VI, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck. Prins William en prinses Kate vertegenwoordigen Groot-Brittannië. (Belga/WB)