Presentatrice Lisbeth Imbo is trots op de nieuwe stap van De Ochtend: "De Ochtend kreeg nogal wat tegenstand in het begin. Maar op 5 jaar tijd hebben we er een merk van gemaakt. Ik ben trots dat 'ons kind' een plaats krijgt op Eén. Jammer dat mensen als Gilles De Coster (die naar Woestijnvis trok, red.) dit niet meer meemaken."

Wat zal er veranderen aan De Ochtend?

Lisbeth Imbo: Het streefdoel is dat er niet zoveel verandert. We gaan geen compromissen sluiten, we blijven een radioprogramma. De keuze tussen de meest relevante gast die niet naar de studio kan komen of een andere die dat wel kan, zal nog steeds in het voordeel van de meest relevante gast beslecht worden.

De kijker krijgt er extra input bij met de continue nieuwsbalk en door de inkijk in hoe een radioprogramma gemaakt wordt. Er zal bijvoorbeeld ook een camera in de ontvangstruimte zijn. Interessant om te zien hoe politici zich tegenover elkaar gedragen, voor of na een debat. Maar de luisteraar die na een week vakantie maandag naar De Ochtend luistert, mag niet merken dat we ook een beetje televisie maken.

Wat verandert er voor jullie journalisten?

Imbo: Op reportage zullen onze journalisten waarschijnlijk meer foto's maken. We zullen voortaan ook moeten letten op de juiste schrijfwijze van namen, want die komen in de nieuwsbalk, met nieuwsupdates en aankondigingen van wat komt. Normaal maakt de schrijfwijze niet zoveel uit voor radiojournalisten. Het zal ook een uitdaging zijn om bewuster om te gaan in de studio: geen gekke bekken meer trekken, dus.

Maar de druk komt vooral te liggen bij de twee nieuwe mensen die het televisiewerk en de beeldregie voor hun rekening gaan nemen.

Zal er iets veranderen voor de studiogasten?

Imbo: We zullen nu nog meer zagen om live te komen (lacht). Maar dat lukt eigenlijk al heel goed. De meeste gasten doen dat graag. Er komen er zelfs om 6u30 naar de studio.

Zoveel verandert er eigenlijk niet. Er is nu al een streaming met beelden vanuit de ontvangstruimte. We hebben politici en andere gasten daar ook hun gedrag niet zien aan aanpassen. Wie daar nu al rekening mee hield, zal dat blijven doen en omgekeerd ook. Iedereen zal uiteraard ook weten dat er gefilmd wordt, we maken er geen Big Brother of verborgen camera van. Het blijft hoe dan ook allemaal respectabel, ze zitten daar nu ook zonder camera's niet te kussen ofzo! (lacht)

Simon Demeulemeester

Presentatrice Lisbeth Imbo is trots op de nieuwe stap van De Ochtend: "De Ochtend kreeg nogal wat tegenstand in het begin. Maar op 5 jaar tijd hebben we er een merk van gemaakt. Ik ben trots dat 'ons kind' een plaats krijgt op Eén. Jammer dat mensen als Gilles De Coster (die naar Woestijnvis trok, red.) dit niet meer meemaken." Wat zal er veranderen aan De Ochtend? Lisbeth Imbo: Het streefdoel is dat er niet zoveel verandert. We gaan geen compromissen sluiten, we blijven een radioprogramma. De keuze tussen de meest relevante gast die niet naar de studio kan komen of een andere die dat wel kan, zal nog steeds in het voordeel van de meest relevante gast beslecht worden. De kijker krijgt er extra input bij met de continue nieuwsbalk en door de inkijk in hoe een radioprogramma gemaakt wordt. Er zal bijvoorbeeld ook een camera in de ontvangstruimte zijn. Interessant om te zien hoe politici zich tegenover elkaar gedragen, voor of na een debat. Maar de luisteraar die na een week vakantie maandag naar De Ochtend luistert, mag niet merken dat we ook een beetje televisie maken. Wat verandert er voor jullie journalisten?Imbo: Op reportage zullen onze journalisten waarschijnlijk meer foto's maken. We zullen voortaan ook moeten letten op de juiste schrijfwijze van namen, want die komen in de nieuwsbalk, met nieuwsupdates en aankondigingen van wat komt. Normaal maakt de schrijfwijze niet zoveel uit voor radiojournalisten. Het zal ook een uitdaging zijn om bewuster om te gaan in de studio: geen gekke bekken meer trekken, dus. Maar de druk komt vooral te liggen bij de twee nieuwe mensen die het televisiewerk en de beeldregie voor hun rekening gaan nemen. Zal er iets veranderen voor de studiogasten? Imbo: We zullen nu nog meer zagen om live te komen (lacht). Maar dat lukt eigenlijk al heel goed. De meeste gasten doen dat graag. Er komen er zelfs om 6u30 naar de studio. Zoveel verandert er eigenlijk niet. Er is nu al een streaming met beelden vanuit de ontvangstruimte. We hebben politici en andere gasten daar ook hun gedrag niet zien aan aanpassen. Wie daar nu al rekening mee hield, zal dat blijven doen en omgekeerd ook. Iedereen zal uiteraard ook weten dat er gefilmd wordt, we maken er geen Big Brother of verborgen camera van. Het blijft hoe dan ook allemaal respectabel, ze zitten daar nu ook zonder camera's niet te kussen ofzo! (lacht) Simon Demeulemeester