Linkebeek: Lijst van Damien Thiéry wint alle 13 zetels

13/12/15 om 20:48 - Bijgewerkt om 20:51

De door Damien Thiéry geleide lijst LB (LinkeBeek) heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen die zondag gehouden werden in Linkebeek, alle 13 zetels gewonnen. Volgens MR-voorzitter Olivier Chastel bevestigt de uislag dat Damien Thiéry de enige legitieme burgemeester is van Linkebeek. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans ziet dat anders.

Linkebeek: Lijst van Damien Thiéry wint alle 13 zetels

© Belga

De door Damien Thiéry geleide lijst LB (LinkeBeek) heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen die zondag gehouden werden in Linkebeek, alle 13 zetels gewonnen. Van de geldig uitgebracht stemmen haalde LB 94 procent en de tweede Franstalige lijst La Droite 6 procent. Opvallend is dat 17 procent van de kiezers niet is komen opdagen. 13,85 procent van wie wel een stem uitbracht, deed dat blanco of ongeldig. Dat is uit officieuze bronnen vernomen. Officieel is er nog geen bevestiging.

Bij deze verkiezingen moesten de kiezers mandatarissen aanduiden voor 13 van de 15 raadszetels omdat de verkozenen van de Franstalige eenheidslijst collectief ontslag hadden genomen uit protest tegen de benoeming door minister Liesbeth Homans van het Vlaamse oppositielid Eric De Bruycker tot burgemeester. De twee Vlaamse oppositieleden van Prolink daarentegen bleven op post en riepen uit protest tegen het zinloze van deze verkiezingen op om blanco te stemmen.

De Franstalige eenheidslijst behoudt dus zijn 13 gemeenteraadszetels die ze bij de verkiezingen in 2012 won. Bij gebrek aan opvolgers voor raadsleden die eerder ontslag namen, telde de partij in de gemeenteraad nog maar 11 raadsleden.

Opvallend ook is het grote aantal kiezers dat niet is komen opdagen of blanco hetzij ongeldig stemde. In totaliteit gaat het over bijna 31 procent van het kiezerskorps. In 2012 stemde slechts 3,27 procent ongeldig. In 2012 haalde de Franstalige eenheidslijst 79,1 procent van de stemmen en Prolink 20,9 procent.

Wat de voorkeurstemmen betreft, haalt Damien Thiéry - om wiens niet-benoeming tot burgemeester deze verkiezing draaide - er 1.200. Dat zijn er 32 minder dan in 2012. Schepen Yves Ghequiere daarentegen haalt er 958 en dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met de 520 in 2012. Voor de benoeming van De Bruycker wou Homans zoals bekend eerst Ghequiere als burgemeester benoemen maar die weigerde uit solidariteit met Thiéry.

MR: 'Enige legitieme burgemeester'

Het verkiezingsresultaat in Linkebeek bevestigt volgens MR-voorzitter Vl dat Damien Thiéry de enige legitieme burgemeester is van Linkebeek. Op basis van deze resultaten kan Thiéry volgens Chastel door de gemeenteraad opnieuw legitiem worden voorgedragen als burgemeester. De MR bevestigt in een mededeling haar steun voor de bevolking van Linkebeek 'die zich opnieuw zeer duidelijk heeft uitgesproken'.

Chastel haalt ook fors uit naar de benoeming door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans van een raadslid uit de Vlaamse minderheid als burgemeester, een beslissing die aan de basis ligt van deze verkiezingen. Chastel noemt deze benoeming 'totaal onaanvaardbaar en betreurenswaardig'. "Een gemeente kan immers niet efficiënt bestuurd worden door iemand zonder ervaring en zonder steun van het schepencollege", aldus Chastel.

Homans: 'Damien Thiéry staat even ver als voor verkiezingen'

In een korte reactie op de verkiezingsuitslag in Linkebeek wijst Jan van der Vloet, woordvoerder van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans, erop dat Damien Thiéry na deze stembusuitslag 'nog even ver staat als voorheen'. Van der Vloet bevestigt dat als de gemeenteraad van Linkebeek Thiéry eventueel opnieuw voordraagt als burgemeester, minister Homans hem opnieuw niet zal benoemen.

"Het is voor ons onduidelijk wat nu de bedoeling was van dit verkiezingscircus buiten het feit dat Damien Thiéry er zichzelf nog wat meer wou mee profileren", aldus van der Vloet. Thiéry staat volgens hem echter even ver als voorheen want zijn fractie heeft na deze stembusgang evenveel zetels als voordien. De woordvoerder bevestigt dat Homans hem wegens eerdere overtredingen van de taalwet deze legislatuur niet zal benoemen als burgemeester.

Onze partners