Liever ziek dan langer werken

© Belga

Het aantal langdurig arbeidsongeschikte 50-plussers is op vijf jaar met 20 procent gestegen. Die toename doet de lichte daling van het aantal bruggepensioneerden ruimschoots teniet.

Karel Van Eetvelt, topman van ondernemersorganisatie Unizo, pleit in De Standaard en Het Nieuwsblad voor een strengere aanpak.

“De sociale zekerheid is een groot communicerend vat. Dalen de cijfers in de ene regeling, dan stijgen ze vaak ergens anders”, waarschuwt Van Eetvelt voor te veel euforie over de dalende brugpenioenscijfers.

Ook in het buitenland is al vastgesteld dat meer werknemers arbeidsongeschikt worden wanneer de toegang tot andere systemen wordt bemoeilijkt.

Niet-lichamelijke klachten

De Unizo-topman merkt nog op dat veel gevallen van invaliditeit te maken hebben met niet-lichamelijke klachten, zoals depressiviteit, “die veel minder objectief vast te stellen zijn dan pakweg een gezwel of een hartziekte.”

Van Eetvelt pleit ervoor om meer langdurig arbeidsongeschikten te stimuleren weer aan het werk te gaan. Zo’n activeringsbeleid wordt wel bij werklozen gevoerd, maar nauwelijks bij invaliden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content