De Vlaamse minister van Overheidsinvesteringen en Media, Ingrid Lieten (SP.A), wil de principes van deugdelijk bestuur -'corporate governance'- niet alleen invoeren bij de VRT, maar bij alle Vlaamse overheidsbedrijven. Dat schrijft De Standaard op maandag.

Interim-manager Piet Van Roe moet bij de VRT niet alleen de vervanging van de opgestapte gedelegeerd bestuurder, Dirk Wauters, voorbereiden, maar ook de invoering van de corporate governance-principes.

"Die invoering is niet plots beslist", zegt de Vlaamse minister van Overheidsinvesteringen en Media, Ingrid Lieten. "Ze valt toevallig samen met de topwissel bij de VRT. De beslissing staat aangekondigd in het regeerakkoord. Ik maak daar nu werk van voor alle bedrijven die onder mij ressorteren en veronderstel dat mijn collega's spoedig beginnen voor de bedrijven die onder hen vallen. Voor mij gaat dit om de VRT, de PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), de LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij) en het IWT (het Agentschap voor Innovatie, Wetenschap en Technologie). Het uitgangspunt is het charter dat de principes van de code-Lippens voor beursgenoteerde ondernemingen vertaalt naar overheidsbedrijven."

"Deugdelijk bestuur gaat vooral om het uitklaren van de verhoudingen tussen de overheid, de raad van bestuur en de directie. Die waren niet duidelijk. De regering benoemt bijvoorbeeld de gedelegeerd bestuurders, terwijl ons charter daarin ook een rol ziet voor de raad van bestuur, in dialoog met de regering," aldus Lieten.

De Vlaamse minister van Overheidsinvesteringen en Media, Ingrid Lieten (SP.A), wil de principes van deugdelijk bestuur -'corporate governance'- niet alleen invoeren bij de VRT, maar bij alle Vlaamse overheidsbedrijven. Dat schrijft De Standaard op maandag.Interim-manager Piet Van Roe moet bij de VRT niet alleen de vervanging van de opgestapte gedelegeerd bestuurder, Dirk Wauters, voorbereiden, maar ook de invoering van de corporate governance-principes."Die invoering is niet plots beslist", zegt de Vlaamse minister van Overheidsinvesteringen en Media, Ingrid Lieten. "Ze valt toevallig samen met de topwissel bij de VRT. De beslissing staat aangekondigd in het regeerakkoord. Ik maak daar nu werk van voor alle bedrijven die onder mij ressorteren en veronderstel dat mijn collega's spoedig beginnen voor de bedrijven die onder hen vallen. Voor mij gaat dit om de VRT, de PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), de LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij) en het IWT (het Agentschap voor Innovatie, Wetenschap en Technologie). Het uitgangspunt is het charter dat de principes van de code-Lippens voor beursgenoteerde ondernemingen vertaalt naar overheidsbedrijven.""Deugdelijk bestuur gaat vooral om het uitklaren van de verhoudingen tussen de overheid, de raad van bestuur en de directie. Die waren niet duidelijk. De regering benoemt bijvoorbeeld de gedelegeerd bestuurders, terwijl ons charter daarin ook een rol ziet voor de raad van bestuur, in dialoog met de regering," aldus Lieten.