Lieten: ‘Loonkosten zijn niet het probleem, we moeten onze industrie herdenken’

© Belga

Vlaams viceminister-president Ingrid Lieten (SP.A) is het niet eens met werkgeversorganisaties die zeggen dat ondernemen in ons land “onmogelijk” wordt door de hoge loonkosten.

“De loonkosten zijn het probleem niet. We moeten onze industrie durven herdenken. Een grotere inzet op innovatie en duurzaamheid is nodig”, aldus de SP.A-politica.

Volgens Lieten staat de Vlaamse industrie voor grote uitdagingen, maar ligt de focus nog te vaak op kostenbeheersing en te weinig op innovatie. “Eenzijdig besparen en het verlagen van de loonkosten zijn niet de bouwstenen van een gezonde industrie. Te grote besparingen belemmeren immers de economische groei, waardoor de inkomsten verlagen en men nog meer moet besparen”, luidt het.

Lieten: ‘Overheid moet bruggenbouwer zijn’

Voor Lieten moet de overheid de rol van bruggenbouwer spelen. Zo moet de overheid groei stimuleren die jobs creëert. “De overheid heeft als taak bestaande processen te herdenken. Hoe pak je anders vergrijzing en klimaatverandering aan? Niet door alles te blijven doen zoals we het nu doen”, aldus Lieten.

De sleutel zelf ligt echter bij de bedrijven zelf, met name bij de kmo’s. “Zij zorgen voor tewerkstelling en lokale verankering, maar vinden vandaag nog te weinig de weg naar de innovatie-instrumenten” besluit Lieten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content