"De technologische mogelijkheden die het internet, smartphones en de iPad bieden, zijn dermate uitgebreid en hebben een grote impact op het mediagebruik, dat het nodig is om samen te innoveren, willen we de Vlaamse mediasector dynamisch en gezond houden", zegt Ingrid Lieten. Daarom trekt de minister 10 miljoen euro uit voor de oprichting van een Media Innovatie Centrum (MIC), dat in 2012 van start moet gaan en de innovatiepartner bij uitstek moet worden van de Vlaamse mediasector.

Ze wil daarvoor het huidige VRT-medialab uitbreiden tot een Media Innovatie Centrum.

Het MIC moet als een Vlaams medialab in staat zijn kortlopende, close-to-market projecten te ondersteunen én langere termijnstrategieën te ontwikkelen, aldus Lieten.

"De uitbouw van een Vlaams downloadplatform kan één van de ambities zijn van het MIC. Zo'n platform hoeft zich niet te beperken tot de audiovisuele sector. Ik kan me voorstellen dat ook kranten en tijdschriften er hun digitale producten kunnen aanbieden. Zo'n digitale krantenkiosk wordt trouwens vandaag al overwogen door de krantenuitgevers," zegt de minster.

Diversiteit
Daarnaast voorziet minister Lieten ook een budget van 500.000 euro voor projecten die de diversiteit in de mediasector bevorderen. "Media zijn cruciaal voor een democratie; dit veronderstelt ook dat iedereen zich op zijn minst kan herkennen in de samenleving zoals deze vandaag is en zich daarbij betrokken kan voelen. De media, als vierde macht, hebben hier een grote verantwoordelijkheid", aldus Lieten.

"De technologische mogelijkheden die het internet, smartphones en de iPad bieden, zijn dermate uitgebreid en hebben een grote impact op het mediagebruik, dat het nodig is om samen te innoveren, willen we de Vlaamse mediasector dynamisch en gezond houden", zegt Ingrid Lieten. Daarom trekt de minister 10 miljoen euro uit voor de oprichting van een Media Innovatie Centrum (MIC), dat in 2012 van start moet gaan en de innovatiepartner bij uitstek moet worden van de Vlaamse mediasector. Ze wil daarvoor het huidige VRT-medialab uitbreiden tot een Media Innovatie Centrum. Het MIC moet als een Vlaams medialab in staat zijn kortlopende, close-to-market projecten te ondersteunen én langere termijnstrategieën te ontwikkelen, aldus Lieten. "De uitbouw van een Vlaams downloadplatform kan één van de ambities zijn van het MIC. Zo'n platform hoeft zich niet te beperken tot de audiovisuele sector. Ik kan me voorstellen dat ook kranten en tijdschriften er hun digitale producten kunnen aanbieden. Zo'n digitale krantenkiosk wordt trouwens vandaag al overwogen door de krantenuitgevers," zegt de minster. Diversiteit Daarnaast voorziet minister Lieten ook een budget van 500.000 euro voor projecten die de diversiteit in de mediasector bevorderen. "Media zijn cruciaal voor een democratie; dit veronderstelt ook dat iedereen zich op zijn minst kan herkennen in de samenleving zoals deze vandaag is en zich daarbij betrokken kan voelen. De media, als vierde macht, hebben hier een grote verantwoordelijkheid", aldus Lieten.