Dat kranten foto's publiceren van slachtoffers en hun familieleden is er ver over. Dat heeft Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) in De Ochtend (VRT) gezegd. Ze roept de media op de deontologische code te respecteren die ze zelf hebben opgesteld. Lieten gaat contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek.

Onder andere Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad publiceren foto's van de slachtoffers en hun familieleden. Dat kan voor Lieten niet door de beugel. "Het is niet omdat die foto's ergens op een sociale netwerksite beschikbaar zijn, dat je die ook moet gebruiken en afdrukken. Zeker niet als je daar de toestemming niet voor kunt krijgen", verklaarde een verbolgen SP.A-minister.

Lieten: 'Waarom moeten die foto's in de krant staan?'

Zij vindt dat de pers hier een grens heeft overschreden, namelijk die van de ouders van de slachtoffers en de slachtoffers zelf. "Als de broertjes en zussen worden afgebeeld, waar gaan we dan naartoe? Zij zullen hun leven weer moeten oppakken. Zij gaan baat hebben met in de anonimiteit te verdwijnen en samen met hun ouders het verdriet proberen te verwerken. Waarom moeten die foto's in de kranten staan?", vraagt Lieten zich af.

Lieten: 'Er is een grens die niet mag overschreden worden'

De minister wijst erop dat veel redacties een evenwichtsoefening moeten maken. Daarom heeft ze naar eigen zeggen opgeroepen de nodige sereniteit aan de dag te leggen. "De pers heeft nu een belangrijke rol om te informeren. Wij willen allemaal dit verdriet delen. Maar er is een grens die niet mag overschreden worden", klonk het.

Deontologische code

Volgens Lieten heeft de overheid de voorbije jaren veel geïnvesteerd in het erkennen en helpen van slachtoffers. "Maar dit heeft allemaal weinig zin als de media hun rol ook niet opnemen". Er is persvrijheid en dat betekent dat de overheid zelf niet bepaalt wat kan en niet kan in de media.

Maar, de media hebben zelf een deontologische code opgesteld. Ik vraag hen dan ook de code te respecteren die ze zelf hebben opgemaakt, beklemtoonde Lieten. Ze gaat contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek. "Zij moeten hier vooral een rol in spelen", besloot ze. (Belga/SD)

Dat kranten foto's publiceren van slachtoffers en hun familieleden is er ver over. Dat heeft Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) in De Ochtend (VRT) gezegd. Ze roept de media op de deontologische code te respecteren die ze zelf hebben opgesteld. Lieten gaat contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek. Onder andere Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad publiceren foto's van de slachtoffers en hun familieleden. Dat kan voor Lieten niet door de beugel. "Het is niet omdat die foto's ergens op een sociale netwerksite beschikbaar zijn, dat je die ook moet gebruiken en afdrukken. Zeker niet als je daar de toestemming niet voor kunt krijgen", verklaarde een verbolgen SP.A-minister. Lieten: 'Waarom moeten die foto's in de krant staan?'Zij vindt dat de pers hier een grens heeft overschreden, namelijk die van de ouders van de slachtoffers en de slachtoffers zelf. "Als de broertjes en zussen worden afgebeeld, waar gaan we dan naartoe? Zij zullen hun leven weer moeten oppakken. Zij gaan baat hebben met in de anonimiteit te verdwijnen en samen met hun ouders het verdriet proberen te verwerken. Waarom moeten die foto's in de kranten staan?", vraagt Lieten zich af. Lieten: 'Er is een grens die niet mag overschreden worden'De minister wijst erop dat veel redacties een evenwichtsoefening moeten maken. Daarom heeft ze naar eigen zeggen opgeroepen de nodige sereniteit aan de dag te leggen. "De pers heeft nu een belangrijke rol om te informeren. Wij willen allemaal dit verdriet delen. Maar er is een grens die niet mag overschreden worden", klonk het. Deontologische codeVolgens Lieten heeft de overheid de voorbije jaren veel geïnvesteerd in het erkennen en helpen van slachtoffers. "Maar dit heeft allemaal weinig zin als de media hun rol ook niet opnemen". Er is persvrijheid en dat betekent dat de overheid zelf niet bepaalt wat kan en niet kan in de media. Maar, de media hebben zelf een deontologische code opgesteld. Ik vraag hen dan ook de code te respecteren die ze zelf hebben opgemaakt, beklemtoonde Lieten. Ze gaat contact opnemen met de Raad voor de Journalistiek. "Zij moeten hier vooral een rol in spelen", besloot ze. (Belga/SD)