15/06/16 om 20:33 - Bijgewerkt om 20:51

Liet Peumans Belgische vlaggetjes weghalen uit Vlaams parlement? 'Ik word lastig van leugens'

Onduidelijkheid troef vandaag in de wandelgangen van het Vlaams parlement. Heeft voorzitter Jan Peumans ingegrepen om Belgische vlaggetjes weg te halen uit het restaurant voor de parlementsleden? Eerst bleek van wel, maar Peumans ontkent de zaak nu.

Liet Peumans Belgische vlaggetjes weghalen uit Vlaams parlement? 'Ik word lastig van leugens'

© Orakel van Knack.be

In het restaurant van het Vlaams parlement waren eerder deze week Belgische vlaggetjes opgehangen naar aanleiding van het EK Voetbal in Frankrijk. Volgens Het Nieuwsblad was dat niet naar de zin van voorzitter Jan Peumans, en werden de tricolore attributen daarom verwijderd.

De woordvoerder van Peumans stelde in de krant. 'Daarom is beslist om die vlaggen weg te halen', klinkt het in Het Nieuwsblad. 'De politiek van het Vlaams Parlement is om Vlaanderen uit te dragen in de wereld, niet België. Er hangt aan de buitenkant van ons gebouw ook geen Belgische driekleur.'

Al snel ging het verhaal een eigen leven leiden, mede dankzij een tweet van Thomas Vanwing, de woordvoerder van de Open VLD-fractie in het federaal parlement. Zowel bij de liberalen als bij Groen werd er openlijk gespot met het hele voorval.

Ook Newsmonkey ging door op het verhaal: "Bovendien was het ook een commerciële actie, want ze was verbonden aan een spel van krasloten. Ook dat is niet onze gewoonte, om commerciële initiatieven toe te laten in onze gebouwen. En dus heeft die combinatie van factoren de doorslag gegeven", vertelde de woordvoerder van Peumans daar.

Maar voor de camera's van Villa Politica weerklinkt dan plots een ander geluid. 'Ik heb geen Belgische vlaggetjes laten verwijderen. Punt. Dit is de verantwoordelijkheid van degene die dit allemaal fantaseert. Als mensen vinden dat ze een Belgische vlag moeten ophangen, moeten ze dat doen. Ik hang op 11 juli altijd de Vlaamse Leeuw uit en die blijft hangen tot na 21 juli. Op Newsmonkey staan flagrante leugens. Daar word ik lastig van.'

Peumans zegt er ook te hopen dat de Rode Duivels het goed doen in Frankrijk.

Bij Newsmonkey wordt ondertussen formeel van een bocht gesproken.

Bij Open VLD kan de pret ondertussen niet op, en Vlaams parlementslid Jo De Ro deelt een foto waarop hij met een Belgische vlag in het halfrond zit, terwijl Peumans bij Linda De Win staat. 'Maar streaken doet hij niet.'

'Afkeer voor Belgische symboliek'

Volgens politicoloog Dave Sinardet toont het voorval aan hoe binnen N-VA naar de Belgicistische symbolen wordt gekeken.

'Geen reclame op vlag van een land'

De zaak doet wat denken aan het WK Voetbal van 2014. Toen bleek uit mailverkeer van het partijhoofdkwartier dat er communicatierichtlijnen waren opgesteld om om te gaan met de deelname van de Rode Duivels aan het tornooi.

Peumans zelf zei toen dat hij aan die mails niet leest. Al gaf hij in een interview met Het Nieuwsblad toen wel al aan dat hij vindt dat commerciële boodschappen niet op een vlag thuishoren.

'Ik heb me doodgeërgerd aan die WK-gekte. Weet je wat ik het ergste vind? Dat de Belgische vlag wordt gebruikt om er reclame op te zetten. Ik zal nooit de Belgische vlag uithangen, maar reclame zetten op het symbool van het land, kan niet.'

(JH)

Onze partners