Homans doet die uitspraak in De Morgen. Eerder dit jaar kondigde ze aan dat een inschrijving aan het vreemdelingenloket 250 euro zou kosten. Gouverneur Cathy Berx schorste het gemeenteraadsbesluit, omdat het strijdig was met een wet uit 1968. Een gemeente mag aan een vreemdeling niet meer vragen dan ze een Antwerpenaar aanrekent.

'Wat kan iemand daar op tegen hebben?'

"Het is een gevoelig dossier, maar ik leg nu mijn alternatieven op tafel. We hebben weinig geld en moeten inkomsten genereren", stelt Homans. Ze vergelijkt de versnelde inschrijvingsprocedure voor buitenlanders met de regeling die al bestaat voor de snellere uitgifte van paspoorten.

"Het is hetzelfde principe. Al moet ik toegeven dat we bij deze fast lane-procedure vooral denken aan werkende buitenlanders, die hier een job hebben bij bijvoorbeeld BASF of Bayer. Wat kan iemand daar nu op tegen hebben?"

Zelfde prijs als spoedprocedure reispas

De precieze kostprijs is nog niet duidelijk, al denkt Homans voor zo'n spoedprocedure niet meer te vragen als wat een Antwerpenaar moet betalen om sneller een reispas te ontvangen. Die prijs ligt momenteel op 277,50 euro. Anderstaligen kunnen ook hogere kosten tegemoet zien voor de vertaling van officiële documenten. (Belga/TV)

Homans doet die uitspraak in De Morgen. Eerder dit jaar kondigde ze aan dat een inschrijving aan het vreemdelingenloket 250 euro zou kosten. Gouverneur Cathy Berx schorste het gemeenteraadsbesluit, omdat het strijdig was met een wet uit 1968. Een gemeente mag aan een vreemdeling niet meer vragen dan ze een Antwerpenaar aanrekent. 'Wat kan iemand daar op tegen hebben?' "Het is een gevoelig dossier, maar ik leg nu mijn alternatieven op tafel. We hebben weinig geld en moeten inkomsten genereren", stelt Homans. Ze vergelijkt de versnelde inschrijvingsprocedure voor buitenlanders met de regeling die al bestaat voor de snellere uitgifte van paspoorten. "Het is hetzelfde principe. Al moet ik toegeven dat we bij deze fast lane-procedure vooral denken aan werkende buitenlanders, die hier een job hebben bij bijvoorbeeld BASF of Bayer. Wat kan iemand daar nu op tegen hebben?"Zelfde prijs als spoedprocedure reispas De precieze kostprijs is nog niet duidelijk, al denkt Homans voor zo'n spoedprocedure niet meer te vragen als wat een Antwerpenaar moet betalen om sneller een reispas te ontvangen. Die prijs ligt momenteel op 277,50 euro. Anderstaligen kunnen ook hogere kosten tegemoet zien voor de vertaling van officiële documenten. (Belga/TV)