De Antwerpse OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) wil mensen die een leefloon trekken, verplicht aan het werk zetten als tegenprestatie voor het geld dat ze van de staat ontvangen. Wie weigert, moet volgens Homans zijn uitkering verliezen. Volgens haar komt 95 procent van de leefloners in aanmerking voor een job. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Homans reageert zo op een nieuwe wet in Nederland. Nederlanders die een bijstandsuitkering krijgen, moeten vanaf medio 2014 gedurende een of meerdere dagen per week een tegenprestatie leveren, bijvoorbeeld het proper maken van de straten.

Klusjes opknappen

In Antwerpen worden leefloners al ingezet om klusjes op te knappen. "Maar we kunnen ze daar momenteel niet toe verplichten. Anders fluit de rechtbank ons terug", zegt Homans. "Met een intensieve begeleiding kunnen we mensen met een leefloon nochtans opleiden om knelpuntvacatures in te vullen."

De Antwerpse OCMW-voorzitter vraagt daarom dat de federale overheid de wet aanpast zodat dit mogelijk wordt. "De federale regering moet die verplichting om te werken ook bij ons aan leefloners opleggen. Het werkt in Nederland, dus moet het ook bij ons kunnen."

De Coninck (SP.A): 'Motivering is verkeerd'

Minister van Werk en voormalig Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck (SP.A) vindt het geen goed idee om een leefloon af te nemen van mensen die een tegenprestatie weigeren. Ze denkt bijvoorbeeld aan universitairen die een leefloon krijgen omdat ze nog niet lang genoeg hebben gewerkt om een werkloosheidsuitkering te krijgen.

"Moeten die mensen dan de straten gaan schoonvegen? Ik vind van niet. De tegenprestatie die je aanbiedt, moet in verhouding staan tot de persoon aan wie je dat vraagt. Je moet mensen geen tegenprestatie laten doen, enkel en alleen omdat ze geld krijgen van de staat. Die motivering is verkeerd."

De Coninck kaatste bal terug naar Homans' partijgenoot Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk. Vlaanderen zet te weinig in op activering, klinkt het. (Belga/AVE)

De Antwerpse OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) wil mensen die een leefloon trekken, verplicht aan het werk zetten als tegenprestatie voor het geld dat ze van de staat ontvangen. Wie weigert, moet volgens Homans zijn uitkering verliezen. Volgens haar komt 95 procent van de leefloners in aanmerking voor een job. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Homans reageert zo op een nieuwe wet in Nederland. Nederlanders die een bijstandsuitkering krijgen, moeten vanaf medio 2014 gedurende een of meerdere dagen per week een tegenprestatie leveren, bijvoorbeeld het proper maken van de straten. In Antwerpen worden leefloners al ingezet om klusjes op te knappen. "Maar we kunnen ze daar momenteel niet toe verplichten. Anders fluit de rechtbank ons terug", zegt Homans. "Met een intensieve begeleiding kunnen we mensen met een leefloon nochtans opleiden om knelpuntvacatures in te vullen." De Antwerpse OCMW-voorzitter vraagt daarom dat de federale overheid de wet aanpast zodat dit mogelijk wordt. "De federale regering moet die verplichting om te werken ook bij ons aan leefloners opleggen. Het werkt in Nederland, dus moet het ook bij ons kunnen." Minister van Werk en voormalig Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck (SP.A) vindt het geen goed idee om een leefloon af te nemen van mensen die een tegenprestatie weigeren. Ze denkt bijvoorbeeld aan universitairen die een leefloon krijgen omdat ze nog niet lang genoeg hebben gewerkt om een werkloosheidsuitkering te krijgen. "Moeten die mensen dan de straten gaan schoonvegen? Ik vind van niet. De tegenprestatie die je aanbiedt, moet in verhouding staan tot de persoon aan wie je dat vraagt. Je moet mensen geen tegenprestatie laten doen, enkel en alleen omdat ze geld krijgen van de staat. Die motivering is verkeerd." De Coninck kaatste bal terug naar Homans' partijgenoot Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk. Vlaanderen zet te weinig in op activering, klinkt het. (Belga/AVE)