'Ik ga voorlopig niets doen in Linkebeek. De situatie is onder controle.' Dat antwoordde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans in het Vlaams parlement op vragen van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Christian Van Eyken (UF).

Homans benoemde eind vorige week oppositielid Eric De Bruycker (Prolink) tot burgemeester van Linkebeek. Ze deed dat nadat de Raad van State tot twee keer toe het beroep verwierp dat Damien Thiéry (MR), sinds 2007 waarnemend burgemeester van de gemeente, had ingesteld tegen de weigering van de regering om hem te benoemen als burgemeester, wegens overtredingen van de taalwetgeving. De Franstalige meerderheid weigerde het afgelopen jaar ook herhaaldelijk om iemand anders als burgemeester voor te dragen.

'U hebt de zwarte piet doorgeschoven naar die brave Nederlandstalige'

'U hebt een tijdbom gelegd onder de gemeente en misschien zelfs onder de federale regering', vindt Van Eyken. 'Ik vind dit geen communautaire bom', antwoordde Homans. 'Ik vraag enkel om de wet en de uitspraken van de Raad van State na te leven.'

Homans heeft naar eigen zeggen geprobeerd om rekening te houden met de politieke machtsverhoudingen. 'Maar niemand van de Franstalige meerderheid zal de eed afleggen, dus het gemeentedecreet laat mij geen andere keuze dan iemand anders te benoemen.' De minister bereidt naar eigen zeggen geen verdere stappen voor.

Volgens Van Grieken blijft Thiéry intussen de facto burgemeester van de gemeente. 'Dat staat ook nog gewoon op de website. U hebt de zwarte piet doorgeschoven naar die brave Nederlandstalige', aldus de Vlaams Belanger.

'Ik ga ervan uit dat de verkozenen in de gemeenteraad het beste voor hebben met de inwoners. Ik weet dat er deze week al een college zal plaatsvinden waaraan De Bruycker zal deelnemen', besloot Homans.

Overlegcomité

Minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte (PS) heeft intussen een brief geschreven aan premier Charles Michel (MR) om hem te vragen het dossier van het burgemeesterschap in Linkebeek op de agenda van het komende Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van het land te zetten.

Voor Demotte is een tussenkomst van de premier als 'behoeder van de communautaire vrede en de federale loyauteit' noodzakelijk. 'Berusten is onaanvaardbaar', zei hij in antwoord op een vraag van Caroline Persoons (FDF). (Belga/KVDA)

'Ik ga voorlopig niets doen in Linkebeek. De situatie is onder controle.' Dat antwoordde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans in het Vlaams parlement op vragen van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Christian Van Eyken (UF).Homans benoemde eind vorige week oppositielid Eric De Bruycker (Prolink) tot burgemeester van Linkebeek. Ze deed dat nadat de Raad van State tot twee keer toe het beroep verwierp dat Damien Thiéry (MR), sinds 2007 waarnemend burgemeester van de gemeente, had ingesteld tegen de weigering van de regering om hem te benoemen als burgemeester, wegens overtredingen van de taalwetgeving. De Franstalige meerderheid weigerde het afgelopen jaar ook herhaaldelijk om iemand anders als burgemeester voor te dragen. 'U hebt een tijdbom gelegd onder de gemeente en misschien zelfs onder de federale regering', vindt Van Eyken. 'Ik vind dit geen communautaire bom', antwoordde Homans. 'Ik vraag enkel om de wet en de uitspraken van de Raad van State na te leven.' Homans heeft naar eigen zeggen geprobeerd om rekening te houden met de politieke machtsverhoudingen. 'Maar niemand van de Franstalige meerderheid zal de eed afleggen, dus het gemeentedecreet laat mij geen andere keuze dan iemand anders te benoemen.' De minister bereidt naar eigen zeggen geen verdere stappen voor. Volgens Van Grieken blijft Thiéry intussen de facto burgemeester van de gemeente. 'Dat staat ook nog gewoon op de website. U hebt de zwarte piet doorgeschoven naar die brave Nederlandstalige', aldus de Vlaams Belanger. 'Ik ga ervan uit dat de verkozenen in de gemeenteraad het beste voor hebben met de inwoners. Ik weet dat er deze week al een college zal plaatsvinden waaraan De Bruycker zal deelnemen', besloot Homans.Minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte (PS) heeft intussen een brief geschreven aan premier Charles Michel (MR) om hem te vragen het dossier van het burgemeesterschap in Linkebeek op de agenda van het komende Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van het land te zetten. Voor Demotte is een tussenkomst van de premier als 'behoeder van de communautaire vrede en de federale loyauteit' noodzakelijk. 'Berusten is onaanvaardbaar', zei hij in antwoord op een vraag van Caroline Persoons (FDF). (Belga/KVDA)