Dat schrijven De Morgen en Le Vif woensdag.

Na de val van het Kadhafi-regime in 2011 ging de VN-Veiligheidsraad over tot het bevriezen van de Libische tegoeden bij banken over de hele wereld. Doel was vermijden dat het geld in verkeerde handen terechtkwam en het opzijzetten voor de latere wederopbouw van het land. In België is zo 14 miljard euro bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear. Maar intussen blijkt er geld verdwenen.

Een onderzoeksrechter stelde dat vast toen hij in de zaak van het herbebossingsproject van prins Laurent in Libië achter de fondsen van Kadhafi aanging. Libië wil nu weten over hoeveel geld het exact gaat, waar het naartoe is en op wiens verzoek. De Libiërs zijn daarom vorige week naar België gekomen om een afspraak te versieren met ministers Johan Van Overtveldt en Didier Reynders, maar dat is niet gelukt.

De delegatie heeft vervolgens een brief opgesteld aan beide ministers en de premier. Daarin vragen ze om een actuele lijst van Libische tegoeden in ons land en alle informatie over intresten die mogelijk zijn getransfereerd naar andere rekeningen, 'idealiter niet later dan 9 december, de Internationale Anticorruptiedag'.

Dat schrijven De Morgen en Le Vif woensdag.Na de val van het Kadhafi-regime in 2011 ging de VN-Veiligheidsraad over tot het bevriezen van de Libische tegoeden bij banken over de hele wereld. Doel was vermijden dat het geld in verkeerde handen terechtkwam en het opzijzetten voor de latere wederopbouw van het land. In België is zo 14 miljard euro bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear. Maar intussen blijkt er geld verdwenen. Een onderzoeksrechter stelde dat vast toen hij in de zaak van het herbebossingsproject van prins Laurent in Libië achter de fondsen van Kadhafi aanging. Libië wil nu weten over hoeveel geld het exact gaat, waar het naartoe is en op wiens verzoek. De Libiërs zijn daarom vorige week naar België gekomen om een afspraak te versieren met ministers Johan Van Overtveldt en Didier Reynders, maar dat is niet gelukt. De delegatie heeft vervolgens een brief opgesteld aan beide ministers en de premier. Daarin vragen ze om een actuele lijst van Libische tegoeden in ons land en alle informatie over intresten die mogelijk zijn getransfereerd naar andere rekeningen, 'idealiter niet later dan 9 december, de Internationale Anticorruptiedag'.