Het onderzoek gebeurt door de FOD Volksgezondheid, zo stelde de woordvoerster van de minister in een reactie op een bericht in Het Belang van Limburg.

De krant meldt dat verschillende gedetineerden in Leuven-Centraal 250.000 patiëntendossiers van het universitair ziekenhuis Ambroise Paré in Bergen bewerken. De gedetineerden moeten de patiëntendossiers voorbereiden om er elektronische medische dossiers (EMD) van te maken. De specifieke taak van de gedetineerden bestaat erin om nietjes, paperclips, foto's en andere dingen te verwijderen zodat de documenten gemakkelijker gescand kunnen worden, verduidelijkt Het Belang van Limburg.

Verklaring ondertekenen

"Dit is een flagrante schending van het patiëntenrecht", citeert de krant professor medisch recht Herman Nys (KU Leuven). "De wet zegt dat de gegevens van een patiënt zorgvuldig en veilig bewaard moeten worden. Dat is niet het geval als ze plots opduiken in gevangenissen. En - nog belangrijker - is dat de patiënt zijn toestemming moet geven als er iets met zijn medisch dossier gebeurt."

Canon, die de opdracht in de wacht sleepte na een openbare aanbesteding, wijst erop dat alles doorgesproken is met Cellmade, de autonome dienst binnen de FOD Justitie die de gevangenisarbeid regelt. "De gedetineerden moeten allemaal een verklaring ondertekenen dat ze de gegevens vertrouwelijk behandelen. Het werk gebeurt ook onder toezicht. We hanteren de strengste veiligheidsvoorwaarden", zegt Ati Wetzels van Cellmate. (Belga/TE)

Het onderzoek gebeurt door de FOD Volksgezondheid, zo stelde de woordvoerster van de minister in een reactie op een bericht in Het Belang van Limburg. De krant meldt dat verschillende gedetineerden in Leuven-Centraal 250.000 patiëntendossiers van het universitair ziekenhuis Ambroise Paré in Bergen bewerken. De gedetineerden moeten de patiëntendossiers voorbereiden om er elektronische medische dossiers (EMD) van te maken. De specifieke taak van de gedetineerden bestaat erin om nietjes, paperclips, foto's en andere dingen te verwijderen zodat de documenten gemakkelijker gescand kunnen worden, verduidelijkt Het Belang van Limburg. "Dit is een flagrante schending van het patiëntenrecht", citeert de krant professor medisch recht Herman Nys (KU Leuven). "De wet zegt dat de gegevens van een patiënt zorgvuldig en veilig bewaard moeten worden. Dat is niet het geval als ze plots opduiken in gevangenissen. En - nog belangrijker - is dat de patiënt zijn toestemming moet geven als er iets met zijn medisch dossier gebeurt." Canon, die de opdracht in de wacht sleepte na een openbare aanbesteding, wijst erop dat alles doorgesproken is met Cellmade, de autonome dienst binnen de FOD Justitie die de gevangenisarbeid regelt. "De gedetineerden moeten allemaal een verklaring ondertekenen dat ze de gegevens vertrouwelijk behandelen. Het werk gebeurt ook onder toezicht. We hanteren de strengste veiligheidsvoorwaarden", zegt Ati Wetzels van Cellmate. (Belga/TE)