Binnen een lesbische relatie heeft de partner van de biologische moeder niet onmiddellijk dezelfde rechten als een heteroman die de geboorte van zijn kind gaat aangeven. Momenteel moeten deze vrouwen na de bevalling van het kind nog steeds een adoptieprocedure doorlopen vooraleer ze officieel meemoeder van het kind kunnen worden.

CD&V komt met wetsvoorstel

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) probeerde het probleem te verhelpen met een wetsontwerp, zodat meemoeders hun kind onmiddellijk bij de aangifte bij de burgerlijke stand kunnen erkennen. Het initiatief werd binnen de regering echter geblokkeerd door CD&V en cdH. Haar partijgenoot, Jean-Jacques De Gucht, heeft het voorstel daarop ingediend in de Senaat.

Nu komen de Vlaamse christendemocraten onder impuls van Kamerlid Sonja Becq echter met een eigen wetsvoorstel, zo berichten meerdere kranten. Het voorstel van Becq verschilt niet heel erg van dat van de liberalen, schrijft De Morgen.

Extra voorwaarde

Becq bouwt wel een extra voorwaarde in, zodat kinderen maximaal door twee ouders erkend kunnen worden, en niet door twee moeders plus een biologische vader. Open Vld zegt dat zij gelijkaardige garanties hebben ingebouwd. Ook de clausule over meevaders heeft het CD&V-voorstel niet gehaald.

Ondanks de kleine verschillen zitten de partijen nu min of meer op dezelfde golflengte. Turtelboom hoopt dan ook dat het automatische meemoederschap snel beklonken kan worden in het parlement. (Belga/MI)

Binnen een lesbische relatie heeft de partner van de biologische moeder niet onmiddellijk dezelfde rechten als een heteroman die de geboorte van zijn kind gaat aangeven. Momenteel moeten deze vrouwen na de bevalling van het kind nog steeds een adoptieprocedure doorlopen vooraleer ze officieel meemoeder van het kind kunnen worden. CD&V komt met wetsvoorstelMinister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) probeerde het probleem te verhelpen met een wetsontwerp, zodat meemoeders hun kind onmiddellijk bij de aangifte bij de burgerlijke stand kunnen erkennen. Het initiatief werd binnen de regering echter geblokkeerd door CD&V en cdH. Haar partijgenoot, Jean-Jacques De Gucht, heeft het voorstel daarop ingediend in de Senaat. Nu komen de Vlaamse christendemocraten onder impuls van Kamerlid Sonja Becq echter met een eigen wetsvoorstel, zo berichten meerdere kranten. Het voorstel van Becq verschilt niet heel erg van dat van de liberalen, schrijft De Morgen. Extra voorwaardeBecq bouwt wel een extra voorwaarde in, zodat kinderen maximaal door twee ouders erkend kunnen worden, en niet door twee moeders plus een biologische vader. Open Vld zegt dat zij gelijkaardige garanties hebben ingebouwd. Ook de clausule over meevaders heeft het CD&V-voorstel niet gehaald. Ondanks de kleine verschillen zitten de partijen nu min of meer op dezelfde golflengte. Turtelboom hoopt dan ook dat het automatische meemoederschap snel beklonken kan worden in het parlement. (Belga/MI)