Aartsbisschop André-Joseph Léonard sympathiseert met de Indignados die op verscheidene plaatsen in de wereld protesteren tegen "de kwalijke gevolgen van het neoliberalisme dat zich vandaag over de planeet verspreidt en werkloosheid,uitsluiting, materiële en spirituele armoede teweegbrengt". Dat heeft hij in zijn homilie gezegd tijdens de middernachtmis in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.

Bethlehem-project

"In deze kerstnacht denken we in het bijzonder aan zij die in onze samenleving dakloos zijn, om hen op te vangen, naar het beeld van Maria en Jozef in de nacht van de eerste Kerstmis", aldus Léonard. Hij dankte alle mannen en vrouwen van goede wil die zich inzetten om mensen in moeilijkheden te helpen en verwees naar het Bethlehem-project van kardinaal Danneels dat in gebouwen van de Kerk onderdak geeft aan 500 mensen.

Financiële crisis

"Maar ruimer gezien denk ik aan de talrijke slachtoffers van de schrikwekkende financiële crisis die Europa doormaakt." De aartsbisschop had over "de economie van de winst die opgehemeld wordt ten koste van de meest kwetsbare" mensen en over "de financiële crises die veroorzaakt worden door de ongebreidelde zucht naar onmiddellijk rendement en waarvan de factuur vooral door de zwaksten betaald zal worden".

Solidariteit

Léonard pleit daarom, samen met paus Benedictus XVI, voor een economie met een sociale zekerheid zoals in België, waar de welgestelden moeten bijdragen voor de minstbedeelden. Hij wenst voorts dat een mondiale politieke autoriteit geleidelijk aan een solidariteit tussen alle landen van de planeet garandeert en hoopt dat deze "utopie" ooit werkelijkheid wordt. (Belga/EE)

Aartsbisschop André-Joseph Léonard sympathiseert met de Indignados die op verscheidene plaatsen in de wereld protesteren tegen "de kwalijke gevolgen van het neoliberalisme dat zich vandaag over de planeet verspreidt en werkloosheid,uitsluiting, materiële en spirituele armoede teweegbrengt". Dat heeft hij in zijn homilie gezegd tijdens de middernachtmis in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Bethlehem-project "In deze kerstnacht denken we in het bijzonder aan zij die in onze samenleving dakloos zijn, om hen op te vangen, naar het beeld van Maria en Jozef in de nacht van de eerste Kerstmis", aldus Léonard. Hij dankte alle mannen en vrouwen van goede wil die zich inzetten om mensen in moeilijkheden te helpen en verwees naar het Bethlehem-project van kardinaal Danneels dat in gebouwen van de Kerk onderdak geeft aan 500 mensen. Financiële crisis "Maar ruimer gezien denk ik aan de talrijke slachtoffers van de schrikwekkende financiële crisis die Europa doormaakt." De aartsbisschop had over "de economie van de winst die opgehemeld wordt ten koste van de meest kwetsbare" mensen en over "de financiële crises die veroorzaakt worden door de ongebreidelde zucht naar onmiddellijk rendement en waarvan de factuur vooral door de zwaksten betaald zal worden". Solidariteit Léonard pleit daarom, samen met paus Benedictus XVI, voor een economie met een sociale zekerheid zoals in België, waar de welgestelden moeten bijdragen voor de minstbedeelden. Hij wenst voorts dat een mondiale politieke autoriteit geleidelijk aan een solidariteit tussen alle landen van de planeet garandeert en hoopt dat deze "utopie" ooit werkelijkheid wordt. (Belga/EE)