Léonard pleit voor meer geboortes als alternatief voor immigratie

© Reuters

Leiders van de drie grote religies in Europa hebben steun bepleit voor het stimuleren van de geboortegraad als antwoord op de vergrijzing.

“Dat lijkt ons een meer dragende oplossing voor de toekomst dan zich uitsluitend bezighouden, hoewel dat ook belangrijk is, met de manier waarop men de pensioenen gaat betalen”, zei aartsbisschop André-Joseph Léonard na afloop van een ontmoeting tussen de EU-leiders en religieuze leiders.

Stimuleren van derde of vierde kind
“Het is zeker dat immigratie een deel van de oplossing is, maar ze kan soms ook spanningen creëren of een bron van problemen zijn. Wij willen vooral de aandacht vestigen op een oplossing die minder vaak wordt bekeken, het positief aanmoedigen van een hogere vruchtbaarheidsgraad in de Europese Unie, bijvoorbeeld door het stimuleren, met fiscale of financiële middelen, van de geboorte van een derde of vierde kind”, betoogde Léonard.

De aartsbisschop van Mechelen-Brussel vond bijval bij islamitische en joodse leiders, die ook het belang van een integratiebeleid voor migranten belichtten. “De creatie en groei van het gezin is een belangrijke waarde, die afsteekt tegen wat we vandaag zien in de samenleving. De politiek moet het gezin helpen om zich te ontwikkelen”, stelde vicevoorzitter Riccardo Di Segni van de Conferentie van Europese Rabijnen. Hij wees erop dat vele economen het lage geboortecijfer in Europa als één van de wortels van de economische crisis aanduiden.

Van Rompuy pleit voor samenhorigheid

Het behoud van de solidariteit onder de generaties in crisistijden was het hoofdthema van het jaarlijkse treffen tussen de Europese politieke en religieuze leiders. Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad beaamde dat het gezin en de sociale cohesie nodig zijn in het licht van de vergrijzing. Hij erkende dat de crisis sociale spanningen tussen generaties kan opwekken. “Er is nood aan een goed budgettair beleid, maar ook aan eerlijkheid”, poneerde hij.

Van Rompuy beklemtoonde dat Europa zich geen “verloren generatie” kan permitteren, of oudere werknemers aan de kant kan schuiven. Hij brak een lans voor solidariteit, zowel tussen mensen, generaties en landen. “Kerken, synagogen, moskeeën, tempels en hun ngo’s, scholen en verenigingen brengen mensen samen. Samenhorigheid is misschien tegen de zeitgeist, maar het is georiënteerd naar de toekomst”. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content