Aartsbisschop André Léonard krijgt vanuit politieke hoek negatieve reacties op zijn uitspraak dat pedofiele priesters die niet meer in functie zijn niet meer vervolgd hoeven te worden.

Onmiddellijk nadat zijn uitspraak bekend raakte, noemde de PS zijn uitlatingen onaanvaardbaar. Volgens de Kamerleden Karine Lalieux en Valérie Déom is klacht indienen bij het gerecht niet hetzelfde als wraak nemen en is het aan de slachtoffers om te beslissen of ze naar de rechter stappen.

Ze hekelen dat Léonard een gevoel van schuld bij de slachtoffers wil leggen en hen zo onder druk wil zetten om niet naar de rechtbank te stappen.

Open VLD wijst er in een reactie op dat justitie een kerntaak is van de overheid en dat een kerkleider daar niet in moet tussenkomen. 'Men moet stoppen om voortdurend vanuit de daders te denken, de slachtoffers moeten op de eerste plaats komen. Recht spreken is geen wraak', aldus de Kamerleden Carina Van Cauter en Sabien Lahaye-Battheu.

Kamerlid Renaat Landuyt van de SP.A pleit ervoor voor om de verjaring van kindermisbruik af te schaffen. Momenteel ligt die grens op tien jaar nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden. 'De kerk zoekt voortdurend argumenten om aan te tonen dat priesters geen gewone mensen zijn, terwijl ze zich eigenlijk gedragen als gewone misdadigers', zo zei Landuyt op Radio 1.

De MR liet donderdag weten dat ze elke juridische straffeloosheid weigert ten aanzien van pedofiele priesters die niet meer in functie zijn. Volgens Kamerlid Denis Ducarme is straffeloosheid ten aanzien van seksuele misdrijven in een rechtsstaat in het algemeen niet toegestaan.

Aartsbisschop André Léonard krijgt vanuit politieke hoek negatieve reacties op zijn uitspraak dat pedofiele priesters die niet meer in functie zijn niet meer vervolgd hoeven te worden.Onmiddellijk nadat zijn uitspraak bekend raakte, noemde de PS zijn uitlatingen onaanvaardbaar. Volgens de Kamerleden Karine Lalieux en Valérie Déom is klacht indienen bij het gerecht niet hetzelfde als wraak nemen en is het aan de slachtoffers om te beslissen of ze naar de rechter stappen. Ze hekelen dat Léonard een gevoel van schuld bij de slachtoffers wil leggen en hen zo onder druk wil zetten om niet naar de rechtbank te stappen.Open VLD wijst er in een reactie op dat justitie een kerntaak is van de overheid en dat een kerkleider daar niet in moet tussenkomen. 'Men moet stoppen om voortdurend vanuit de daders te denken, de slachtoffers moeten op de eerste plaats komen. Recht spreken is geen wraak', aldus de Kamerleden Carina Van Cauter en Sabien Lahaye-Battheu.Kamerlid Renaat Landuyt van de SP.A pleit ervoor voor om de verjaring van kindermisbruik af te schaffen. Momenteel ligt die grens op tien jaar nadat het slachtoffer meerderjarig is geworden. 'De kerk zoekt voortdurend argumenten om aan te tonen dat priesters geen gewone mensen zijn, terwijl ze zich eigenlijk gedragen als gewone misdadigers', zo zei Landuyt op Radio 1.De MR liet donderdag weten dat ze elke juridische straffeloosheid weigert ten aanzien van pedofiele priesters die niet meer in functie zijn. Volgens Kamerlid Denis Ducarme is straffeloosheid ten aanzien van seksuele misdrijven in een rechtsstaat in het algemeen niet toegestaan.